Ben je nog steeds op zoek naar gezonde  ‘magere’ recepten?

Dan ga ik je teleurstellen want die heb ik niet voor je.

Gezonde recepten wel, maar geen ‘magere’. Magere recepten zijn vetvrij of vetarm en dat is helemaal niet gezond.

Ik snap dat dit voor veel mensen verwarrend is; we hebben tientallen jaren lang gehoord dat vet slecht voor ons is en het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Dus zijn we met zijn allen vet gaan vermijden en hebben we dit vervangen voor koolhydraatrijke voeding. Is het eigenlijk niet vreemd dat sinds er lightproducten bestaan het aantal mensen met overgewicht alleen maar is toegenomen? Vetarme producten worden lekker gemaakt met allerlei toevoegingen, vaak zetmeel en suikers. Hierdoor worden het juist dikmakers!

Uit veel recente, grootschalige onderzoeken blijkt inmiddels dat bepaalde vetten helemaal niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat suikers en geraffineerde koolhydraten de oorzaak zijn van overgewicht en de kans op hart- en vaatziekten.

Je wordt dus niet ‘vet’ van vetten, maar van suiker!

Waarom zijn vetten juist wél nodig en gezond?

 • Vetten zijn nodig voor de aanmaak van ( vrouwelijke) hormonen. De belangrijkste hiervan zijn oestrogenen, progesteron, DHEA en testosteron. Voor de aanmaak van deze steroïde hormonen is cholesterol nodig. Maar ook voor de aanmaak van bv cortisol is cholesterol nodig. Cholesterol is dus een belangrijke bouwstof voor je lichaam en een vet- of cholesterolarm dieet is dan ook een aanslag op je gezondheid!
 • Vetten zijn ook belangrijk voor de opbouw van de lichaamscellen: de celmembranen bestaan voornamelijk uit omega-3 vetzuren, waardoor belangrijke voedingsstoffen in de cel opgenomen kunnen worden.
 • De vitamines A,D,E en K zijn in vet oplosbare vitamines. Om deze vitamines in ons lichaam te kunnen vervoeren en op te nemen heb je vet nodig!
 • Vetten zijn ook een goede leverancier van energie. Koolhydraten leveren voornamelijk snelle energie, maar vetten geven juist langdurig energie.
 • Gezonde vetten zorgen voor een (langduriger) verzadigd gevoel, waardoor je tussendoor minder trek krijgt in suiker en geraffineerde koolhydraten.

Welke vetten zijn gezond?

Omega-3, 6 en 9 zijn zogenaamde essentiële vetzuren. Essentieel wil zeggen dat deze vetten niet door ons lichaam aangemaakt worden, maar dat we ze wel nodig hebben.

Omega -3 is een belangrijk vetzuur voor onze gezondheid: het houdt de celmembranen soepel en je hebt het nodig voor een goede hersenfunctie. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking. Tekort aan omega-3 kan een oorzaak zijn van gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies.

We eten te weinig omega-3 en teveel omega-6.

Ook omega-6 hebben we nodig, maar hiervan consumeren we teveel. Dit komt doordat in bijna alle bewerkte, industriële voeding plantaardige oliën zitten zoals zonnebloemolie. Hierdoor is de verhouding omega-3: 6 ernstig verstoord wat leidt tot ontstekingsreacties. Omega-3 zit vooral in (vette) vis. Er wordt tegenwoordig weinig vis gegeten en áls de gemiddelde Nederlander vis eet is het meestal een lekkerbek of kibbeling, wat dan weer niet gezond is vanwege de transvetten:

Transvetten zijn ronduit slecht!

Transvetten ontstaan bij het hard maken van plantaardige, vloeibare olie. Je hebt het vast weleens zien staan op een etiket: ‘gehard plantaardig vet’.  Het zit vaak in margarines, kant- en- klaar sauzen en soepen, koek en gebak en koffiemelkpoeder. Ook gefrituurde producten bevatten meestal transvetten ( en daarom is gefrituurde vis dus ook geen gezonde voeding).

Je begrijpt dat de kans groot is dat je er ongemerkt veel van binnen krijgt.

Hoe zit het dan met verzadigde vetten?

Verzadigde vetten zijn minder slecht dan lang werd gedacht.  Deze verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten zoals vlees, roomboter en kaas. Met name vlees ( en andere dierlijke producten) uit de bio-industrie bevat weinig gezonde vetten. Daarentegen bevat het vlees van runderen die buiten lopen en grasgevoerd worden méér omega-3 en is o.a. daardoor een stuk gezonder.

Ook kokosolie, palmolie en cacaoboter bevatten verzadigde vetten. Deze vetten zijn heel geschikt om in te bakken of braden, omdat ze niet kunnen oxideren. Gebruik deze vetten met mate.

Conclusie:

Eigenlijk kun je zeggen dat we teveel verkeerde vetten binnen krijgen in de vorm van transvetten en overdaad van omega-6, voornamelijk door het eten van industriële bewerkte voeding.

Van de goede vetten die we nodig hebben voor de aanmaak van hormonen en een gezond lichaam, krijgen we te weinig binnen via onze voeding.

Wat kun je zelf doen?

 • Vermijd alle kant-en-klaar maaltijden, sauzen en soepen.
 • Kies vaker voor (verse) vis.
 • Eet regelmatig een handje noten, maar dan wel ongebrand!
 • Avocado is een prima, plantaardige, bron van  vetten.
 • Eet minder vlees uit de bio-industrie.
 • Kook met verse ingrediënten, zonder pakjes en zakjes, zodat je weet wat je eet!

Een gezond recept met verse vis vind je hier .

 

“Leef je leven puur & bewust”

 

 

 

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Zoek jij nog naar gezonde magere recepten?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest