Waarschijnlijk zit je lekker warm binnen, als je dit zit te lezen.
Lekker met een kopje thee en een tussendoortje er bij?
Nu hoor ik je bijna denken……’wat is daar mis mee?’

Daar is helemaal niets mis mee natuurlijk. Het is alleen zo, dat we tegenwoordig nooit meer prikkels hebben die ons lichaam activeren.
Dit soort prikkels, Hormetische Prikkels,  zijn prikkels die bij lang aanhouden schadelijk zijn. Maar wanneer je jezelf er kortdurend aan bloot stelt, hebben ze een gunstig effect op je gezondheid:

Honger of gebrek aan voedsel hebben we niet meer in onze westerse wereld.
We kunnen de hele dag door eten, er is altijd een gevulde koelkast met kant en klare voeding die we zo kunnen grijpen. We hoeven er niet eens meer wat voor te doen.
Voor onze (verre) voorouders was dit niet zo vanzelfsprekend.
Ze moesten op pad om eten te zoeken en te verzamelen, waardoor het kon voorkomen dat er soms niet veel was. Misschien een paar wortels of knollen, maar dat was het dan.
Een andere keer was er overvloed: dan was er vis, schelpdieren of misschien een gevangen konijn. Maar altijd moesten ze er wat voor doen.
Ons lichaam is er dan ook prima op ingesteld om honger te hebben! Honger past beter bij ons, dan voortdurende verzadiging.
Door nu af en toe eens honger te hebben geef je je lichaam een prikkel om actief te worden. Je activeert je spijsvertering en geeft je lijf de kans om te herstellen.
Af en toe een maaltijd over slaan is eigenlijk dus heel goed. In tegenstelling tot wat we de laatste 30 jaar geleerd hebben: 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Dat zorgt dat de kachel blijft branden…..
Door zo vaak op een dag te eten is je alvleesklier de hele dag bezig met insuline productie, krijg je een actief immuunsysteem wat overwerkt raakt met als gevolg een verstoorde glucose huishouding en raken je hormonen uit balans.
Dit leidt o.a.  tot overgewicht, diabetes, menstruatie- en overgangsklachten en zelfs tot kanker.

Kou, wanneer kom je nog in de kou? Onze huizen en kantoren zijn centraal verwarmd.
Vanuit een warm huis, stappen we in een verwarmde auto. Aangekomen op onze bestemming gaan we vlug naar ons bureau in een verwarmde kantoorruimte.
Misschien heb je het nog wel koud, maar is dat logisch in een verwarmde ruimte van 20-21 graden? Waarschijnlijk kun je jezelf dan niet meer op temperatuur houden, doordat je nooit meer in de kou komt.
Daarom ben ik begonnen met mezelf koude prikkels te geven: af en toe douche ik met koud water na of loop ik ( in de winter) op zonder jas en op blote voeten door het natte, koude gras in de tuin. Ook in huis zet ik de verwarming niet altijd hoger als ik het koud heb. Soms is het gewoon goed als het wat onaangenaam is.

Drinken is ook zoiets. We lopen de hele dag met een fles water rond. Denk je dat jouw grootouders dat deden? Waarom zijn we gaan denken dat we de hele dag door moeten drinken? Is het een slimme campagne van de levensmiddelenindustrie die ons ‘geleerd’ heeft dat we vooral regelmatig moeten drinken, net zoals met het eten?
Natuurlijk is het belangrijk dat we voldoende vocht binnen krijgen, maar het is beter om 2 of 3 keer per dag veel te drinken ( ‘bulkdrinken’), dan de hele dag door een paar slokjes. Ook hier geldt weer dat het niet erg is om even dorst te hebben, ook dit is weer een prikkel voor je lichaam.

Het gebrek aan prikkels, aan kortdurende onaangename lichamelijke omstandigheden, veroorzaakt een gebrek aan flexibiliteit van je lichaamsfuncties.
Door jezelf hier af en toe aan bloot te stellen versterk je je lichaam én je gezondheid.

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Wordt jij weleens geprikkeld?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest