Misschien heb je er al weleens van gehoord: insuline resistentie of pre-diabetes. Wat insulineresistentie is, wat de oorzaak is en wat je er zélf aan kunt doen vertel ik deze blog.

Je eet keurig 3 maaltijden én 3 tussendoortjes op een dag. Maar toch heb je nog de hele dag trek of honger. Of je voelt je vaak moe of slaperig tussen de maaltijden. Herken je dat? Mogelijk is er dan al sprake van insulineresistentie. En misschien zorgen juist de tussendoortjes ervoor dat je zo hongerig bent. Laten we eens kijken hoe dat komt. Daarvoor zal ik eerst uitleggen wat insuline is en hoe het werkt.

Wat is Insuline

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt zodra er koolhydraten/suikers gegeten worden. Het wordt aangemaakt in de pancreas of alvleesklier (in de Eilandjes van Langerhans)

Insuline zorgt dat bloedsuiker opgeslagen kan worden in de lichaamscellen waardoor de bloedsuiker niet te hoog oploopt. Er wordt insuline vrijgegeven wanneer de bloedsuiker te hoog wordt, maar ook wanneer er veel eiwitten (aminozuren) in ons bloed circuleren.

Bloedsuiker en insuline

Onze cellen hebben receptoren voor allerlei hormonen, ook voor insuline. Een receptor kun je zien als een sleutelgat waar een sleutel in past. Insuline is dan de sleutel die ervoor zorgt dat de cel ‘open gaat’ om de bloedsuiker op te nemen.

Suiker wordt in onze lichaamscellen opgenomen en gebruikt voor energie, maar ook als energievoorraad opgeslagen in de vorm van glycogeen (vooral in de spieren en de lever) of vet (in vetcellen).

De gevolgen van tussendoortjes.

Als je veel (geraffineerde) koolhydraten, én regelmatig tussendoortjes, eet moet je alvleesklier steeds opnieuw insuline produceren. Op den duur worden de cellen ongevoelig voor de insuline. (Het ‘sleutelgat’ raakt beschadigd, waardoor de sleutel er niet meer in past).

Insuline hecht zich aan de receptor en de glucose kan de cel in

Het glucose kan niet meer de cellen in en het lichaam zal het opslaan als (buik)vet.

After lunch dip….

Omdat de suikers niet meer opgenomen kunnen worden, ontstaat er een tekort aan energie. Je snapt het al: je wordt moe of slaperig ( de bekende middag dip). Je hebt trek en krijgt behoefte aan ‘energie’, dus neem je een tussendoortje…. Meestal is dat een koolhydraatrijke versnapering; een stuk fruit of koek. Tja, en dat betekent dan weer stijging van de bloedsuiker, insuline aanmaak en……

Insuline resistentie

Als je cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline, spreken we van insuline resistentie. Hierdoor heb je een verhoogd risico op het krijgen van diabetes. Eigenlijk is er al sprake van pre-diabetes. Dit is een sluipend proces en als je pech hebt kom je er pas achter als er diabetes type 2 wordt vastgesteld. Daarom is het belangrijk om de risicofactoren en symptomen te kennen.

Wanneer heb je een verhoogd risico op insuline resistentie?

Er zijn een aantal (leefstijl) factoren die de kans op insuline resistentie verhogen.

Zoals:

 • veel zitten en weinig bewegen
 • roken
 • weinig of slecht slapen
 • overgewicht ( met name het hebben van vet op de romp)
 • overmatige, langdurige stress
 • als je ouders hebt met diabetes type 2

Hoe herken je insuline resistentie?

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Energiegebrek en lusteloos gevoel tussen maaltijden
 • Honger tussen de maaltijden door
 • Moe of slaperig na de maaltijden
 • Behoefte aan zoet, snaai neigingen
 • Stemmingswisselingen
 • Huidaanhangseltjes ( meestal in de hals)
 • Acne

Op de lange termijn ontstaat er schade als gevolg van de hoge bloedsuikerwaardes (vooral bij prediabetes en diabetes type 2), zoals bijvoorbeeld:

 • Meer laaggradige ontstekingen (van bijvoorbeeld de vaatwand)
 • Aderverkalking en meer kans op hart- en vaatziekten
 • Algehele veroudering
 • Zenuwschade of neuropathie
 • Oogklachten (retinopathie)
 • PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)
 • Hoge bloeddruk.

Wat kun je er zélf aan doen?

De oplossing voor insuline resistentie is er voor zorgen dat de cellen weer gevoelig worden voor insuline. Dat kun je doen door een paar veranderingen in je voeding en leefstijl. Ik zet ze voor je op een rij:

 • Eet minder (geraffineerde) koolhydraten/suikers. Deze zitten vooral in frisdranken, vruchtensappen, rijst, aardappelen, pasta, brood, snoep en koek, alcohol. Pas ook op voor de verborgen suikers in pakjes, zakjes en potjes.
 • Eet geen tussendoortjes. Ik weet het, dit druist in tegen het gangbare advies van 3 tussendoortjes. Als je 3 maaltijden neemt hoef je tussendoor niet te eten. Neem na de avondmaaltijd tot de volgende ochtend, je ontbijt, alleen zwarte koffie, thee of water. Je eet dan ongeveer 12 uur niet en dat is echt een boost voor je gezondheid ( dit is Intermittend Fasting).
 • Ga bewegen! Het liefst krachttraining. Maar elke vorm van beweging is al een hele verbetering. Als je dat dan ook doet vóórdat je eet, is het helemaal goed. Door beweging kunnen je cellen namelijk glucose opnemen zonder dat daar insuline voor nodig is.

Hoe ga je dit in de praktijk brengen?

Ik hoop dat je na het lezen van dit verhaal begrijpt dat de onschuldig lijkende symptomen eigenlijk een alarmbel zijn: jouw lichaam geeft aan dat er iets niet goed gaat met je bloedsuikerspiegel en de insuline huishouding.

Het negeren van deze signalen kan op den duur leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs bepaalde soorten kanker.

Herken je jezelf in de genoemde symptomen, wacht dan niet langer en begin met het veranderen van je voeding en leefstijl, zoals hierboven beknopt genoemd.

Alleen of met begeleiding

Het is niet altijd eenvoudig om een verkeerd voedingspatroon te doorbreken. Ook het meer bewegen en stress verminderen kunnen een hele uitdaging zijn. Dat kun je alleen proberen, maar de kans van slagen is groter als je het onder begeleiding doet. Eventueel in groepsverband, waarbij je ondersteuning krijgt van de groep én de coach. Je leest er hier meer over >>

Hoe je het ook doet, doe het! Je zult je er al snel fitter door voelen en op de langere termijn voorkom je dat je ziek wordt.

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Insulineresistentie, wat is het en wat zijn de risico’s

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest