Wat is dat, een Gezondheidscoach? Wat kun je daarvan verwachten? En wat is orthomoleculaire therapie. In dit artikel antwoord op je vragen.

Regelmatig wordt mij gevraagd wat het precies inhoud: orthomoleculaire therapie.

Dat is toch  ‘iets’ met voeding of supplementen?

Dat klopt wel: de orthomoleculaire therapie gaat er van uit dat voeding de basis is van gezondheid. Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er zeker een relatie bestaat tussen voeding en gezondheid.

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om alle belangrijke lichaamsfuncties en processen uit te kunnen voeren. Neem bijvoorbeeld  eiwitten: uit eiwitten worden aminozuren gemaakt, die weer belangrijk zijn voor de aanmaak van hormonen.Wanneer er een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen ontstaat, gaat je lichaam ‘haperen’: je krijgt lichamelijke ongemakken of nog erger, je wordt ziek.

Ik ben opgeleid volgens de KPNI, de klinische psycho neuro immunologie. Dit betekent dat ik geleerd heb om te kijken naar de  psychologie, neurologie en immunologie. Je kunt een ziekte of klacht niet behandelen zonder naar de samenhang van deze 3 factoren te kijken.

Een voorbeeld:

Als je langdurig last hebt van stress ben je je lichaam aan het uitputten. Je hormonen raken uit balans en je immuunsysteem wordt overbelast. Hierdoor ontstaan  lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of slecht slapen.Hierdoor krijg je mogelijk symptomen van een traag werkende schildklier.

Wanneer je dan bij de huisarts komt zal hij dit symptoom behandelen en medicatie voor de schildklier voorschrijven.Hiermee wordt alleen het symptoom aangepakt

Er wordt niet gekeken naar wat er aan vooraf gegaan is, vóórdat de klachten ontstaan zijn: de film. De klacht waarmee je bij de dokter komt is het laatste plaatje van de film, de foto.

Wanneer je met een klacht bij mij komt, zal ik deze heel anders benaderen dan je waarschijnlijk gewend bent. We gaan de film terugdraaien naar het begin, zelfs tot aan je geboorte.

Op zoek naar de oorsprong van de klachten of ziekte.

Het is zelfs belangrijk om te weten ( wanneer dat mogelijk is) hoe jouw moeders zwangerschap is verlopen, hoe jouw geboorte en eerste levensjaren geweest zijn. Heb je borstvoeding gehad, welke (kinder-)ziektes heb je gehad. Zo gaan we de film van jou leven bekijken en proberen we te achterhalen waar de oorsprong van jouw klacht en/of ziekte ligt.

Even terug  naar het voorbeeld van de traag werkende schildklier:

Het kan het zijn dat we er achter komen dat je geleerd hebt om te presteren ,waardoor je de lat steeds hoog legt voor jezelf. Je wilt alles goed doen en staat onder voortdurende druk. Dit veroorzaakt chronische stress, je lichaam maakt constant stresshormonen aan, wat bijnieruitputting veroorzaakt. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de schildklier niet meer goed werkt.

Je krijgt niet zomaar supplementen voorgeschreven.

Eerst gaan we kijken hoe je leefstijl is : wat en hoe eet je,  heb je stress en waardoor wordt dit veroorzaakt?

Wanneer je iets aan je gezondheid wil verbeteren, is het een logische, eerste stap om naar je voeding te kijken.  Gezondheid en voeding gaan hand in hand. Wanneer je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, kan je lichaam herstellen.De hormonen komen in balans, wat ook een positieve invloed heeft op het omgaan met stress. D

Dat is dus wat een gezondheidscoach doet: begeleiding naar een gezonde leefstijl, met de juiste voeding, de juiste beweging en omgaan met stress.

Evolutionair gezien

n de kPNI opleiding worden voeding en gezondheid vooral bekeken vanuit evolutionair oogpunt: Hoe leefde de ‘oer’ mens, onze verre voorouders, en waaruit bestond zijn voeding? Onze genen zijn namelijk nog niet zoveel veranderd t.o.v. deze oermensen. Onze voeding heeft echter niets meer te maken met waar ons lichaam aan gewend is. Veel van de moderne, bewerkte, voeding wordt niet herkend door het lichaam en is daarom een aanslag op onze gezondheid.

Verbetering van klachten én effect op emoties en stress

Het  is steeds weer mooi om te zien hoe andere, gezondere, voeding verbetering van lichamelijke klachten geeft maar óók effect heeft op emoties en stress.

Ja, je hebt zélf invloed op je gezondheid. Wil jij je gezondheid in eigen hand nemen?

Ik help je daar graag bij

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Wat doet een gezondheidscoach?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest