Laatst had ik op een verjaardag een gesprek met een vriendelijke dame. We hadden het over koken en wat we lekker vonden. Ik vertelde daarbij dat ik voornamelijk biologisch eet.

Dat vond de dame niet nodig en eigenlijk de grootste onzin: “Het is extra duur en er zitten echt niet meer vitaminen in” zo beweerde zij.  Omdat ik dit wel vaker hoor wordt het tijd voor een blog om uit te leggen waarom ik voor biologisch kies.

Veel onderzoeken tonen inderdaad aan dat er in biologische groenten en fruit net zoveel vitaminen zitten als in de biologische. De hoeveelheid vitaminen is één ding, maar er zijn nog andere belangrijke factoren:

Salvestrolen

Groenten en fruit beschermen zichzelf tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten door het aanmaken van salvestrolen. Deze salvestrolen zijn pas eind jaren ’90 ontdekt. Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen en zijn  natuurlijke gewasbeschermers.

Salvestrolen komen alleen in relevante hoeveelheden voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen hoeft de plant deze salvestrolen niet meer aan te maken en zijn ze in onze huidige voeding vrijwel verdwenen.

Uit onderzoeken blijkt dat deze stofjes bij de mens een cel herstellend vermogen hebben.

Salvestrolen zouden bij de mens een kanker remmende werking hebben: tumorcellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven.

Zo’n 100 jaar geleden bestonden er nog geen ‘biologische’ groenten. Gewoon omdat wat wij tegenwoordig ‘biologisch’ noemen toen heel normaal was.

De laatste twee of drie generaties eten we voornamelijk sterk bewerkt voedsel. Ook het fruit en de groenten die we vers kopen worden sterk ‘bewerkt’. Bewerkt met allerlei groeiversnellers ( kunstmest), pesticiden of genetische manipulatie.

In veel groenten en fruit die aangeboden worden in de supermarkt worden te veel pesticidenresten en vooral te veel pesticiden met hormoonverstorende werking gevonden. Pesticidevrije producten komen vooral uit de biologische landbouw.

Van zo’n 40 soorten pesticiden is bewezen dat ze hormoonverstorend zijn. We krijgen dagelijks een cocktail van deze stoffen binnen, waardoor het een belasting wordt voor ons lichaam.

Ons lichaam moet deze ongewenste stoffen namelijk onschadelijk maken en afvoeren.

Daarvoor zijn de lever en de darmen de belangrijkste organen. In de lever worden de schadelijke stoffen omgezet naar wateroplosbare stoffen en kunnen zo worden afgevoerd door de o.a. darmen. Er zijn normen vastgesteld voor de maximale toelaatbare hoeveelheid van een giftige stof. Zo’n maximum geldt voor één bepaalde stof afzonderlijk.

Al die afzonderlijke stoffen samen zorgen er echter voor dat we téveel giftige stoffen binnen krijgen. Hierdoor raakt de lever overbelast en kun je o.a. last krijgen van allergische reacties op allerlei stoffen.

Samengevat kies ik voor biologisch omdat:

  • De ‘gestresste’ groenten en fruit salvestrolen bevatten die belangrijk zijn voor ons lichaam

  • Bespoten groenten en fruit bevatten veel resten van hormoonverstorende pesticiden

  • De hoeveelheid giftige stoffen belasten de lever.

Dus dát zijn mijn redenen om biologisch te eten. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu en dat is ook niet onbelangrijk.

Dat het duurder is zal ik niet ontkennen, al zie ik steeds meer betaalbaar aanbod in de supermarkten. Zelfs de Aldi verkoop biologische groenten met een heel schappelijke prijs.

En wat is duur?

Wanneer je goed voor je lichaam zorgt betaalt dit zich uiteindelijk vanzelf terug.

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Waarom ik voor biologisch kies.

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest