Heftige menstruaties met veel premenstruele klachten, een vleesboom, op relatief jonge leeftijd staar, beginnende artrose en veel hoofdpijn. Ondanks al deze klachten dacht ik dat ik gezond was. Allemaal vrouwenklachten, die er toch bij horen? Ik had niet door dat er iets ( of veel ) niet goed ging in mijn lichaam.

Achteraf zie ik dat mijn lichaam mij waarschuwingssignalen gaf, die ik niet herkende. En dat ook de artsen dit niet herkenden, helaas. Premenstruele klachten? Tja, dat hoort er nu eenmaal bij….. Net als altijd die pijnlijke borsten, wisselende stemmingen en ga zo maar door.

Waarom vertel ik je dit? Omdat ik veel vrouwen spreek die last hebben van dit soort klachten en die denken dat dit erbij hoort, dat het ‘normaal’ is. Dat het erbij hoort als je vrouw bent.

Geloof me, het is NIET normaal en het hoort en NIET bij!

Het zijn allemaal signalen van je lichaam dat het niet goed gaat. Dat het nodig is om uit te zoeken wát er verstoord is. Want als je dat niet doet kun je er vanuit gaan dat het van kwaad tot erger wordt.

Laten we eens kijken naar de verschillende klachten:

Premenstrueel syndroom (PMS), is een verzamelnaam voor een hele reeks symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Pijnlijke borsten, hoofdpijn, pijn in de rug zijn klachten die voorkomen bij  PMS.

Je kunt  je ook angstig, woedend, prikkelbaar, gespannen of somber voelen of last hebben van stemmingswisselingen. De klachten beginnen van soms al twee weken voor de menstruatie, anderen hebben er maar een paar dagen last van. Ze verdwijnen meestal als de menstruatie doorzet.

Maar liefst 90% van de vrouwen heeft er in meer of minder ernstige mate last van!

90% van de vrouwen heeft in meer of minder ernstige mate last van PMS

Gevoelige, pijnlijke borsten is, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, één van de PMS symptomen. Er zijn ook vrouwen die altijd pijnlijke borsten hebben. Meestal is er dan sprake van mastopathie. Mastopathie is een goedaardige aandoening en komt bij zeker 10% van de vrouwen in meer of minder ernstige mate voor. Er sprake is van goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden in de borst(en). Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen) is vaak erg pijnlijk. Maar ook bij gewoon stilzitten kunnen de borsten pijnlijk zijn.

Heftige menstruaties Volgens de wereldgezondheidsraad heeft maar liefst 1 op de 5 vrouwen last van een heftige menstruatie. Sommigen hebben er al van jongs af aan last van, maar veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken. Soms zijn myomen (vleesbomen) of poliepen de boosdoeners. Bij 60 procent van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Hevig bloedverlies heeft lichamelijke en psychosociale gevolgen.

Hevig bloedverlies heeft lichamelijke gevolgen, zoals vermoeidheid en bloedarmoede door ijzertekort.

Ook op psychosociaal gebied kan de impact groot zijn: gedwongen thuisblijven van je werk, sociale afspraken mijden, sportlessen afzeggen en de voortdurende angst om door te lekken. Kortom, je leven wordt er behoorlijk door beheerst.

Vleesboom ( myoom) Een vleesboom of myoom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. Vleesbomen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar kunnen wel verschillende klachten met zich meebrengen zoals hevig bloedverlies, pijn bij het vrijen, druk op de blaas en het moeilijk op kunnen houden van de plas.

Waardoor ontstaan deze klachten?

De oorzaak van deze, typische, vrouwenklachten is te vinden in de hormoonbalans. Met name de verhouding tussen oestrogeen en progesteron is vaak verstoord. Er is dan sprake van oestrogeendominantie.

Hierbij kan oestrogeen verhoogd, normaal of zelfs te laag zijn, maar is dan ten opzichte van progesteron te hoog. In een eerder artikel leg ik uit wat oestrogeendominantie is en wat de gevolgen zijn.

Wat is de oorzaak van oestrogeendominantie?

Oké, we weten nu dat oestrogeendominantie de oorzaak is van deze vervelende klachten. Maar waarom hebben we hier last van?

Daar zijn verschillende oorzaken voor zoals overgewicht, het blootstaan aan xeno-oestrogenen (in o.a. voeding, cosmetica, verzorgingsproducten), anticonceptie pil/spiraal met hormonen, slecht werkende lever en darmen, disbalans tussen cortisol, insuline, oestrogeen en progesteron, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Het kan een flinke puzzel zijn om de oorzaak van jouw klachten te vinden

Je ziet dat er nogal wat oorzaken kunnen zijn. Waarschijnlijk begrijp je dan ook dat het een flinke puzzel kan zijn vóórdat je de werkelijke oorzaak gevonden hebt.

Er zijn wel een aantal zaken die je kunt aanpakken om je klachten te verminderen:

  • Zorg voor een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding. Naast gezonde voeding ook regelmatig bewegen.
  • Er zijn bepaalde groenten die extra ondersteunend werken bij oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen. De meest voorkomende kruisbloemige groenten die je in bijna elke supermarkt kunt kopen zijn bijvoorbeeld: Bloemkool, boerenkool, broccoli, radijs, rode kool, rucola, spruitjes, tuinkers, witte kool.
  • Vermijd drinken uit plastic flessen en warm geen maaltijden op in plastic verpakking of bewaardozen ( xeno-oestrogenen!)
  • Eet zoveel mogelijk biologisch, beperk het gebruik van rood vlees en zuivelproducten.
  • Kies voor natuurlijke huid- en haarverzorging, tandpasta en cosmetica ( ook weer vanwege de hormoon verstorende stoffen die in de gewone producten zitten)
Conclusie

 Het grootste deel van de vrouwen heeft last van hormoon gerelateerde klachten. De oorzaak hiervoor ligt vaak in een verstoring van de balans tussen oestrogeen en progesteron.

Er wordt gezegd dat het erbij hoort en dat het normaal is, maar niets is minder waar. Het zijn signalen dat je lichaam/ hormonen uit balans zijn en dat er serieuze maatregelen nodig zijn om dit te herstellen.

Eenvoudige aanpassingen in voeding kunnen al verlichting of vermindering van klachten geven.

Mijn inzichten kwamen te laat….

Mijn klachten verdwenen toen ik mijn voeding drastisch veranderde. Helaas te laat, want mijn baarmoeder was al verwijderd en ook mijn ogen waren al geopereerd. Gelukkig verdween de beginnende artrose en beweeg ik weer soepel en zonder pijn,

Nu weet ik dat dit wellicht niet nodig was geweest als ik eerder, met de juiste informatie, maatregelen had kunnen nemen.

Daar is mijn missie ontstaan: zoveel mogelijk vrouwen begeleiden naar een leven zonder lichamelijke en/of emotionele klachten. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ik met mijn ervaring en kennis jou daarbij kan helpen!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Vrouwenklachten, die horen er toch bij?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
2

Pin It on Pinterest