Voeding is één onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar er is meer nodig om gezond te zijn: beweging, stress vermindering, goed slapen en sociale contacten zijn daarin net zo belangrijk.

Veel mensen beginnen met meer bewegen of proberen hun stress te verminderen, maar houden dit niet vol. Is dat een gebrek aan wilskracht, doorzettingsvermogen? Dat hoeft zeker niet zo te zijn, het zou zomaar een gebrek aan voedingsstoffen kunnen zijn.

Voeding is de basis van je gezondheid. Met voeding voedt je je lichaam. Dat lijkt logisch toch? Helaas is het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Het voedsel dat de gemiddelde Nederlander eet bevat niet meer zoveel voedingsstoffen.

Gebrek aan voedingsstoffen.

Door een gebrek aan voedingsstoffen krijgt je lichaam tekorten. En bij een tekort aan nutriënten ( vitaminen, mineralen, aminozuren) gaan er processen in je lijf minder goed functioneren.

Zo heb je eiwitten nodig voor de aanmaak van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die er bv voor zorgen dat je je goed voelt, zin hebt om bezig te zijn ( dopamine). Andere stofjes, zoals serotonine, zorgen ervoor dat je tevreden bent, op tijd rust neemt en gaat slapen. Ook heeft je stofwisseling vetten en vitaminen nodig om alle functies goed uit te kunnen voeren.

Misschien kun je je wel voorstellen dat wanneer je bepaalde stofjes niet meer aan kunt maken, je dat gaat merken in je gedrag.

De gezonde ‘vicieuze’ cirkel.

Hoe zou het zijn wanneer je goed voor je lijf zorgt met echte voeding? Waaraan zou je dat gaan merken?de gezonde cirkel: een gezonde leefstijl begint met voeding.

Vaak zie ik dat mensen in een positieve vicieuze cirkel terecht komen, de gezonde cirkel: Doordat het lichaam gevoed wordt krijg je zin om te gaan bewegen. Door het bewegen kun je spanning loslaten en krijgt je minder stress. Deze vermindering van stress zorgt ervoor dat je beter slaapt en dus minder moe bent. Je zit gewoon veel lekkerder in je vel, waardoor je meer zin hebt om goed te eten, meer te bewegen, enzovoort.

Dit hele proces komt je sociale leven ook ten goede. Doordat je in beweging komt ( letterlijk en figuurlijk) kom je ook meer mensen tegen, heb je meer zin om met je vriendinnen af te spreken of iets leuks met je familie te doen.

Eerst beweging?

Dat kan. Je begint met bewegen, altijd goed. Bij sommige mensen is dat ook de aanzet tot gezonder eten. Maar beweging zónder je voeding aan te passen wordt moeilijker. Dit is bijna een garantie tot falen, omdat je lichaam de essentiële voedingsstoffen mist die nodig zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Conclusie

Het begint dus met voeding. Als je goed voor je lichaam zorgt heeft dat effect op je energieniveau en ga je beter in je vel zitten.

Lig je ’s avonds het liefst op de bank? Zie je er tegenop om te trainen? Slaap je slecht?

Kijk dan eens naar jouw voedingsgedrag. Zit er voldoende voeding in jouw maaltijden? Eet je voldoende groenten, vetten en eiwitten? Wat dát zijn de bouwstenen voor de aanmaak van belangrijke stoffen zoals hormonen en  aminozuren.

Waarmee voed jij jezelf? Wat is voor jou gezonde voeding? Laat het eens horen in een reactie hieronder. 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Voeding als basis van een gezonde leefstijl

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 2 min
0

Pin It on Pinterest