Als vrouw ben je gevoelig voor verstoring van je hormoonbalans.

De kans is groot je daar mee te maken hebt of hebt gehad.

Denk maar aan de dagen vóórdat je ongesteld wordt of wanneer je in de overgang komt.

Maar ook veel voorkomende lichaamsklachten kunnen te maken hebben met verstoring van je hormoonbalans, zoals vermoeidheid, depressie, slapeloosheid of een slecht werkende schildklier.

In onze moderne tijd en in onze Westerse wereld hebben veel vrouwen last van allerlei overgangsklachten, waarvan de ‘opvliegers’ misschien wel het meest bekend zijn.

Wist je dat in ontwikkelingslanden hebben vrouwen nauwelijks overgangsklachten hebben? Ze hebben niet eens een woord voor “opvlieger” omdat ze dat niet kennen. Veel van onze klachten komen daar niet voor.

Dr. Peter Ellison  van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar de niveaus van oestrogenen in het lichaam van vrouwen. Hij constateerde dat de oestrogeenniveaus van vrouwen in Westerse landen veel hoger lagen dan die van vrouwen in ontwikkelingslanden en als abnormaal moesten worden gezien.

Zouden veel voorkomende overgangsklachten in onze westerse wereld dan misschien een andere oorzaak hebben?

 Wat zijn oestrogenen?

Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die we o.a. nodig hebben om zwanger te kunnen worden. Ze worden geproduceerd door onze eierstokken.

In de puberteit zorgen oestrogenen er bij een meisje voor dat de borsten zich ontwikkelen en er meer vet op heupen en dijen komt. Als er voldoende vet aanwezig is, dan start de eerste menstruatie.

Als je eierstokken met pensioen gaan tijdens de overgang, dan dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron. De productie hiervan wordt deels over genomen door je bijnieren, je huid en je vetcellen.

 Xeno-oestrogenen > oestrogenen van buitenaf

Xeno-oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als oestrogenen in ons lichaam, maar zelfs krachtiger zijn.

Deze stoffen zijn veelal afkomstig uit de petrochemische industrie want de basis ervan is aardolie. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt gevormd door resten van miljoenen jaren oude planten en dieren.

Door bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen en zoetstoffen. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en parfums.

Xeno-oestrogenen zitten ook in rood vlees en melkproducten omdat dieren granen krijgen te eten die bespoten zijn met pesticiden.

We kunnen er niet aan ontkomen, het zit (bijna) overal in.

Ook ‘ de pil’ is een vorm van xeno-oestrogenen, dus ook die verstoort onze hormonen.

Een teveel aan xeno-oestrogenen leidt tot oestrogeendominantie

Voor de hormonen in je lichaam én dus je gezondheid, is balans heel erg belangrijk. Deze balans is moeilijk te handhaven bij zoveel xeno-oestrogenen die ons lichaam uit balans gooien.

 Oestrogeendominantie

De belangrijkste balans die wordt verstoord in ons lichaam is oestrogeen ten opzichte van progesteron. Als er sprake is van teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie.

Door oestrogeendominantie wordt je lichaam langzaam vergiftigd, zéker als deze oestrogenen afkomstig zijn van buiten je lichaam. Ze kunnen ook afkomstig zijn uit je lichaam zelf, als er sprake is van overgewicht. In je vetcellen wordt door het stofje ‘aromatase’  testosteron omgezet in oestrogeen. Heb je een stevig vergewicht dan is er dus sprake van nog méér oestrogenen in je lichaam.

Hormonen, en dus ook oestrogenen, moeten ook weer door het lichaam worden afgebroken. Dit gebeurt in de lever en darmen. Wanneer deze organen niet goed functioneren, worden oestrogenen niet afgebroken wat ook weer bijdraagt aan oestrogeendominantie.

 De kwalijke gevolgen van oestrogeendominantie

Oestrogeen heeft een celdelende werking in je lichaam: Oestrogenen hebben ervoor gezorgd dat je borsten en dijen ontwikkelt in de puberteit.Dat was ook de bedoeling.

Als er sprake is van oestrogeendominantie ontstaan er legio van klachten in je lichaam.

Wanneer je al deze klachten naast de gangbare overgangsklachten gezet, kom je tot een opmerkelijke conclusie:

80% van de overgangsklachten staat ook in het rijtje van oestrogeendominantie!

De belangrijkste en meest voorkomende zijn:

 • vermoeidheid,
 • depressie,
 • endometriose,
 • vocht vasthouden en opgeblazen gevoel,
 • slecht functionerende schildklier,
 • PCOS ( Poly- Cysteus- Ovarium- Syndroom = cystes in de eierstokken)
 • PMS ( premenstrueel syndroom )
 • slapeloosheid,
 • stemmingswisselingen,
 • hoofdpijn,
 • haarverlies,
 • ziekten van de galblaas,
 • laag libido,
 • borstcysten,
 • fibromyalgie
 • borstkanker

Vrouwen lijken kwetsbaarder voor oestrogeendominantie dan mannen, omdat in onze hormoonhuishouding deze balans belangrijker is dan bij mannen.

Daarbij komen vrouwen meer in contact met cosmetica, parfums, verzorgingsproducten en ik denk ook huishoudelijke schoonmaakproducten. Allemaal xeno-oestrogenen.

Maar ook steeds meer mannen hebben last van oestrogeendominantie:

kijk maar eens hoeveel mannen vetopslag op de buik hebben ( bierbuik) en ook borsten krijgen.  In bier (hop) zitten ook (fyto-)oestrogenen. Mannen kunnen door het drinken van alcohol een lager testosterongehalte krijgen waardoor het oestrogeengehalte stijgt.

Vrouwen 40+ zijn nog eens extra kwetsbaar omdat vanaf deze leeftijd progesteron van nature gaat dalen. Normaal gesproken daalt het lichaamseigen oestrogeen ook, dus is er niets aan de hand. Maar door alle xeno-oestrogenen en eventueel overgewicht wordt het evenwicht verstoord.

 Gelukkig kun je er zelf wat aan doen:

 Zorg voor een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding. Naast gezonde voeding is ook regelmatig bewegen belangrijk.

 Vermijd drinken uit plastic flessen en warm geen maaltijden op in plastic verpakking of bewaardozen!!

Er zijn bepaalde groenten die extra ondersteunend werken bij oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen. De meest voorkomende kruisbloemige groenten die je in bijna elke supermarkt kunt kopen zijn bijvoorbeeld: Bloemkool, boerenkool, broccoli, radijs, rode kool, rucola, spruitjes, tuinkers, witte kool.

Eet  daarnaast zoveel mogelijk biologisch beperk het gebruik van rood vlees en zuivelproducten.

Bekijk je verzorgingsproducten en cosmetica eens kritisch. Er zijn heel goede producten op de markt in allerlei prijsklassen die natuurlijk zijn. Verdiep je erin en zoek op internet naar merken die geen chemische ingrediënten gebruiken.

Gebruik tandpasta zonder fluor. Denk ook aan deodoranten, shampoos, zeep ed.

Heb jij al langere tijd last van vage, chronische klachten en kom je er maar niet vanaf ondanks medicijnen en/of andere behandelingen?

Dan wordt het tijd om de onderliggende oorzaak

van jouw klachten boven water te krijgen.

Want in de oorzaak van het probleem ligt de oplossing.

Ik help je in je zoektocht naar de oorzaak!

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Zijn het misschien je hormonen?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 5 min
0

Pin It on Pinterest