Het is weer voorjaar, de zon schijnt en we kunnen alweer regelmatig buiten eten. Tijd voor salade!

Ben jij ook een fan van salades? In de zomer lust ik het wel elke dag. Lekker buiten in de tuin of op een gezellig terras.  Wat mij betreft gaat er dan niets boven een salade.

Deze keer een gemakkelijke spinazie-bietensalade met cashewnoten.

Spinazie, bomvol vitaminen

Spinazie barst van de gezonde vitaminen en mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Deze vitamine is goed voor de botopbouw. De productie van osteocalcine, een lichaamsstof die samen met calcium voor de botaanmaak zorgt, wordt geactiveerd door vitamine K. 

Verder zit er volop vitamine B2 en B3, vitamine C en foliumzuur in. Behalve vitamines zit spinazie ook nog een vol mineralen zoals mangaan, magnesium, calcium, kalium, koper, zink en selenium. Om er maar een paar te noemen. 

Rode bieten

Rode bieten zijn rijk aan vitamine C en ijzer. Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer. Betaïne en betanine geven bieten de rode kleur. Deze vallen samen onder de betalaïnes. Betalaïnes kunnen de lever beschermen tegen DNA-schade . Daarnaast kan betaïne volgens onderzoekers het schadelijke homocysteïne in het bloed verlagen . De kleurstof betanine wordt door de nieren uitgescheiden en kan niet in het lichaam worden afgebroken. Dit geeft de rode kleur aan urine of ontlasting. Bieten vallen onder de groente met veel nitraat. Nitraat wordt in het lichaam omgezet tot stikstofmonoxide, wat de aderen kan verwijden, waardoor de bloeddruk tijdelijk kan worden verlaagd 

 Als je dit zo leest snap je dat deze salade  niet alleen lekker is. Je geeft je lichaam  ook nog eensflink wat voedingsstoffen. En dat is toch mooi meegenomen 😉 

Voor het gemak neem je gekookte bieten

Als de zon lekker schijnt wil je niet al te lang in de keuken staan. Dus mag het ook wel een beetje makkelijk en snel zijn. Dat kan met deze heerlijke spinazie-bietensalade. Voor het gemak neem je gekookte bieten, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf koken. Je maakt deze salade in een handomdraai, maar hij is super gezond. Wat wil je nog meer 🙂

Dit heb je nodig:
• 500 gram gekookte bieten
• 50 gram (blanke) rozijnen
• 100 gram (baby) spinazie
• 2 eetlepels olijfolie
• 3 eetlepels balsamicoazijn
• 50 gram cashewnoten

Zo maak je het:
• Schil de bietjes en snijd in partjes.
• Verdeel met de rozijnen en spinazie over een grote platte schaal. Leg hierop de bieten en besprenkel met de olie, azijn, peper en eventueel zout en garneer met de cashewnoten.

Eet smakelijk!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Spinazie- bietensalade met cashewnoten

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 2 min
0

Pin It on Pinterest