Witlof, niet iedereen is er een liefhebber van. En dat is eigenlijk jammer.

Witlof bevat namelijk medicinale eigenschappen! Er zitten probiotische stofjes in die de spijsvertering stimuleren. Het helpt de lever bij ontgiften en de vezels die er in zitten zorgen er voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden. Het heeft ook een laxerend effect, wat een mooie bijkomstigheid is als je last hebt van obstipatie.

Verse witlof heeft het volgende aan voedingsstoffen in zich:

  • Vitamine C (heel veel!)
  • Vitamine B1 en B2
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium

Je ziet dat witlof dus een gezonde groente is en eigenlijk niet mag ontbreken in je recepten bestand.

De reden dat veel mensen er niet van houden is omdat er een bittere smaak aan kan zitten. Het helpt als je het harde hart eruit snijdt, meestal is de bittere smaak dan weg.

Of combineer de (rauwe) witlof met iets zoet, zoals rozijntjes of frisse appelstukjes zoals in onderstaand recept.

Ingrediënten: (voor 2 personen)

500 gram witlof, gewassen en in reepjes gesneden

1 ( biologische ) appel

een handje walnoten

mayonaise

oliijfolie

kerriepoeder

een bosuitje of was bieslook ( optioneel)

Bereiding:

Doe de gesneden witlof in een schaal. Schil de appel, of was deze als je een biologische gebruikt, en snij in dunne partjes. Doe deze bij de witlof. Breek de walnoten in stukjes en voeg deze ook toe. Maak een dik-vloeibare dressing van de mayonaise en de olijfolie. Maak deze op smaak met de kerriepoeder ( hoeveelheid naar eigen smaak) Meng deze door de salade. Eventueel kun je er fijngesneden bosuitje of was bieslook doorheen mengen.

Mijn favoriete combinatie is witlofsalade met frietjes van zoete aardappel (bataat).

 

Die zoete aardappel is trouwens ook super gezond!

Zoete aardappel bevat veel voedingsvezels en vitamines. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium.

Het antioxidant bètacaroteen beschermt je huid tegen U.V.-schade die huidveroudering veroorzaakt.

De antioxidanten in bataat bestaan uit stofjes als adiponectine in combinatie met lectine. Deze stofjes kunnen het afvallen bevorderen. Ze helpen bij de energiebehoefte door vet af te breken wat in de lichaamscellen ligt opgeslagen.

De grote hoeveelheid voedingsvezels zorgen voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt.

Nou, wie wil er niet zo’n bord vol gezonde eigenschappen als diner? En het is ook nog eens super simpel om te maken: terwijl de frietjes in de oven zitten maak je de witlofsalade klaar. Binnen een 1/2 half uurtje is het klaar. Lekker met een stukje kip.

Voor de zoete aardappel frietjes heb je nodig:( voor 2 personen)

2-3 zoete aardappels (afhankelijk van de grootte)

Paprikapoeder

Kokosolie of Ghee (gesmolten)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de zoete aardappels en snijdt er frietjes van. Was ze in koud water en dep ze droog. Verdeel de frietjes over een bakplaat en bestrooi met paprikapoeder. Meng de frietjes met de kokosolie of ghee en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de ffrietjes in 15-20 minuten gaar en bruin.

Vind je het moeilijk om steeds weer een nieuwe, gezonde maaltijd op tafel te zetten?

Schrijf  je nu in en ontvang als eerste nieuwe recepten en inspiratie!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Frisse witlofsalade met zoete aardappel frietjes

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest

Share This