Een gemakkelijke ovenschotel van dorade met zoete aardappel, paprika en tomaat.

Dat vis gezond is wist je waarschijnlijk al. Helaas wordt het nog altijd te weinig gegeten. Voor de meeste Nederlanders bestaat de visconsumptie uit een portie kibbeling of een lekkerbekje. Lekker, dat wel. Maar niet de gezondste variatie van vis.

Zelf ben ik fan van verse, witte, vis. Een keer in de maand ga ik naar de vishandel en sla dan verschillende soorten in, zoals kabeljauw, schol, roodbaars of victoriabaars. Meestal in de vorm van filet, maar ook een hele vis ontbreekt meestal niet.

Vis is gezond

Vis is zo gezond omdat er veel vitaminen, eiwitten en mineralen in zitten. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is natuurlijk de aanwezigheid van goede vetzuren, met name Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zitten overigens vooral in vette vis.

In vis zitten ook veel vitaminen, met name vitamine A, vitamine D en vitamine B12. De eerste twee soorten, de vitamine A en D, vind je met name in de vette vissoorten.

Maar niet alleen vetzuren en bovengenoemde vitaminen maken vis zo gezond. Het is ook een bron van mineralen.

Het belangrijkste mineraal wat we in vis vinden is jodium. Jodium is belangrijk voor het goed functioneren van  je schildklier en het heeft een ontstekingsremmende werking. Ook zit er in veel soorten vis het mineraal Zink. Dit mineraal helpt je immuunsysteem om een goede weerstand op te bouwen en te onderhouden.

Kortom, genoeg reden om regelmatig witte of vette vis te eten.  Een van mijn favorieten is Dorade.

Dorade

Dorade is een zeebrasem en komt vooral voor in de Middellandse zee en de warme Oost-Atlantische oceaan, van Zuid-Afrika tot Scandinavië. Het is een zomergast in de Noordzee.

Er wordt niet erg intensief op dorade gevist. Wilde dorade komt meestal van de Franse kust met behulp van lijnvisserij. Er wordt daarnaast aangevoerd vanuit Ghana en gekweekt op grote bassins rond de Middellandse Zee.

Dorade komt op een diepte van 700 m in zowel zoet, zout als brak water voor en vooral bij rotskusten waar ze mosselen ‘plukken’.
Het dorade bestand staat er goed voor.
De dorade heeft een stevige, volle smaak. Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.
Onderstaand recept is eenvoudig om te maken. Mijn favoriet als ik niet zoveel zin heb om te koken en toch iets gezonds op tafel wil zetten.
Ovenschotel van dorade met zoete aardappel, paprika en tomaat.

 

Dit heb je nodig: ( voor 2 personen)

  • 1 flinke dorade ( of 2 kleintjes)
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 rode paprika
  • 250 gram cherrytomaatjes óf een blik tomatenstukjes
  • peper en ( Keltisch) zeezout naar smaak
  • olijfolie
  • optioneel: Provençaalse kruiden

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snijdt deze in dunne plakjes.
  • Maak de paprika schoon en snijdt in stukjes.
  • Was de tomaatjes en halveer deze.
  • Neem een ruime ovenschaal en leg hierin de aardappelplakjes.
  • Daarover verdeel je de paprikastukjes.
  • Als laatste verdeel je de tomaatjes ( of de tomaatstukjes uit blik) erover.
  • Leg de dorade hier boven op en strooi en zout, peper en eventueel de Provençaalse kruiden over.
  • Als laatste sprenkel je de olijfolie er over.
  • Zet de schotel ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

 

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Dorade met zoete aardappel uit de oven

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 2 min
0

Pin It on Pinterest

Share This