Er wordt veel  preventief onderzoek gedaan. Bloedonderzoek,  pre-scans, bevolkingsonderzoeken, enz. Onderzoeken waarmee met name diabetes type II, hart- en vaatziekten en kanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Hoe preventief is dit eigenlijk? En ben jij preventief met je gezondheid bezig?

“ Het begon met een pilletje voor de cholesterol, toen kwam er een bij voor de bloeddruk en ik ga me steeds slechter voelen” , vertelt de dame tegenover mij.

De cliënte is een vrouw van 66 jaar. Met tranen in haar ogen vertelt ze verder over de resultaten van haar preventief  darmonderzoek ( het nieuwste bevolkingsonderzoek):  op een ochtend was om ze 7.30 uur gebeld door een specialist van het ziekenhuis.  Ze hoefde zich geen zorgen te maken, maar er waren bij haar poliepen gevonden en die moesten weg gehaald worden.

Inmiddels was dat gebeurd, maar nu had mevrouw voortdurend last van haar darmen. Ze hield erg van fietsen, maar nu fietste ze van toilet naar toilet omdat ze bang was dat ze anders in de problemen zou komen. Vóór het onderzoek en de ingreep had ze nog nooit last  gehad van haar darmen.

Vroegtijdig opsporen is niet hetzelfde als preventie.

Vroegtijdig opsporen is niet hetzelfde als preventie. Op het moment van opsporen bestaat en ontwikkelt de ziekte zich al, je bent dus eigenlijk al te laat. Met bv. een mammografie voorkom je geen kanker, je spoort het misschien vroegtijdig op.

Preventie is totaal iets anders.  Hierbij gaat het om voorkómen van ziekte: er is nog geen ziekte en we proberen ervoor  te zorgen dat dit zo blijft.

Preventie is het voorkómen van ziekten

Vroegtijdige opsporing heeft dus niets met preventie te maken. Voor vroegtijdige opsporing kun je bij een dokter terecht, maar de echte preventie van ziekte begint bij jezelf. Hoe je leeft en wat je eet is in grote mate bepalend voor je gezondheid.  Heeft jouw huisarts ( of specialist) weleens aan je gevraagd wát en hoe je eet? Veel mensen zullen deze vraag met een volmondig nee beantwoorden. Artsen zijn niet opgeleid om naar voeding te kijken, om met preventie bezig te zijn. Ze zijn opgeleid om ziekten te genezen met medicijnen.

Echte preventie begint bij jezelf!

Door je voeding, je beweging én je stress te verbeteren ben je pas écht preventief bezig.

Daarnaast kun je je afvragen of alles wat opgespoord wordt ook wérkelijk bedreigend is en behandeld moet worden.  Zou de dame met de darmproblemen ooit last hebben gekregen van de poliepen? Hoe groot was de kans dat ze kwaadaardig zouden worden en op wat voor termijn?  Binnen enkele jaren of misschien pas als ze 90 was?  Hoeveel leed zou haar dan bespaard zijn gebleven. Wat had ze dan nog jaren onbezorgd kunnen fietsen…. Maar nu, dankzij dit bevolkingsonderzoek, was ze op slag een patiënt geworden.

Gelukkig heb ik deze mevrouw kunnen helpen om van haar klachten af te komen met de juiste voeding en, met name in het begin, ondersteuning van het herstel met supplementen.

Zo houd je jouw lichaam gezond.

Wil je preventief voor je gezondheid zorgen, zodat je fit ouder kunt worden?Dat doe je door je lichaam te voeden met de nodige voedingsstoffen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Dit in combinatie met de juiste beweging en vermindering van stress, dán ben je preventief met je gezondheid bezig!  Zo houdt je jouw lichaam gezond.

Geef je lijf de juiste brandstof en ga op volle kracht vooruit!

Ik ben benieuwd hoe jij voor je gezondheid zorgt. Ben je daar bewust mee bezig of weet je niet zo goed waarmee je kunt beginnen?  Laat het weten in een reactie hieronder!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Ben jij preventief met je gezondheid bezig?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest