Lente, heerlijk. Maar misschien heb je last van voorjaarsmoeheid, hoofdpijn of hormonale klachten.

De oorzaak van die klachten is niet de lente, maar de winter die voorbij is. In de winter hebben we minder energie door het gebrek aan zonlicht en doen we minder aan beweging. Het lichaam heeft daardoor minder mogelijkheden om de afvalstoffen weg te werken via lichaamsbeweging. En dan krijg je hoofdpijn, last van je hormonen of vermoeidheid.

Ik dacht daar aan toen ik in mijn huis aan het poetsen was. Met de zon in huis zag ik opeens stof liggen in hoekjes en gaten, wat in de donkere wintermaanden onopgemerkt bleef. Ook al wil ik het niet, door het licht in huis ga ik eigenlijk vanzelf een voorjaarsschoonmaak houden.

Schoonmaak voor je lichaam?

Er zijn ook mensen die in het voorjaar een ‘grote schoonmaak’ van hun lichaam doen. Een detox- of ontgiftingskuur zoals bijvoorbeeld sapvasten.

Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij.

Ons lichaam is geen huis waar je met de bezem of stofzuiger doorheen moet. Als het goed is wordt het doorlopend gereinigd.

Ons lichaam heeft van nature een prachtig systeem om de ‘rommel’ op te ruimen: de lever.

De lever, het grootste orgaan van ons lichaam, is een wonderbaarlijk laboratorium. Alle fouten en verkeerde dingen waar we ons aan bezondigen worden mogelijk door de lever herstelt.

Daarnaast heeft de lever het druk met het opruimen van alle giftige stoffen die we dagelijks binnen krijgen via o.a. de lucht, voeding, verzorgingsproducten en medicijnen.

Hoe werkt die detox of ontgifting door de lever nu eigenlijk?

Dit gebeurt via een aantal ingewikkelde processen.

De lever bestaat eigenlijk uit een aantal ‘fabrieken’ waarin deze processen plaats vinden. Elke ‘fabriek’ heeft een eigen taak. Zo is er een fabriek voor het afbreken van medicijnen (antibiotica, paracetamol en andere medicatie).  Een andere fabriek moet koffie, alcohol, hormonen of zware metalen omzetten.  Weer een andere ruimt nicotine en E-nummers op.

En alle fabrieken hebben voedingsstoffen nodig om dit uit te kunnen voeren.

Dit zijn bijvoorbeeld zwavelachtige stoffen ( broccoli, ui, knoflook), folaat (uit groene groenten) en vitamine B12 (vlees)

Waaraan merk je nou dat deze ‘fabrieken’ niet meer goed werken? Dat de lever niet meer goed functioneert, overbelast is?

Klachten die door een overbelaste lever worden veroorzaakt zijn o.a.:

 • Pijn rechts in de bovenbuik, net onder de ribbenboog.
 • Branderige, rode en/ of droge ogen
 • Gelig oogwit
 • ’s Nachts tussen 1 en 3 wakker worden
 • Chronische vermoeidheid
 • Overgangsklachten zoals opvliegers
 • Hoofdpijn en met name migraine
 • Jeuk ( zonder huiduitslag)
 • Stramme, stijve pijnlijke spieren in schouders / heupen
 • Misselijkheid
 • Brandend maagzuur / branderige, zure oprispingen
 • Bleke, droge, scheurende nagels
 • Chronische ontstekingen
 • Rode, warme, opgezette, pijnlijke gewrichten met stekende / scherpe / verspringende pijn;
 • Zonneallergie, warmte-intolerantie;

Je ziet dat er sprake kan zijn van allerlei, veel voorkomende, vage klachten.

Ga je met dit soort klachten naar de (huis-)arts, dan krijg je al snel medicijnen zoals pijnstillers, antibiotica en maagzuurremmers.

Oeps, dat is dan weer een belasting voor de lever.

Die moet die medicijnen weer afbreken. En hij was al overbelast waardoor je klachten hebt gekregen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. En raak je van de regen in de drup.

Maar hoe zit het dan met een detoxkuur?

Meestal bestaat zo’n kuur uit het weglaten van voedsel, je gaat vasten. Je gaat dus belangrijke voedingsstoffen vermijden, terwijl je lever ‘fabrieken’ alleen hun werk kunnen doen met….. precies voedingsstoffen.

Eigenlijk gaat je lever het moeilijker krijgen door een vastenkuur.

Bij een detoxkuur ontstaan vaak klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of huiduitslag. Dat zijn géén ontgiftingsverschijnselen, maar bijwerkingen van een niet goed werkend ontgiftingssysteem van de lever.

Dus een voorjaarsschoonmaak voor je lichaam?

Nee, dat is niet nodig.  Je kunt beter zorgen dat je het hele jaar door goed voor je lever zorgt.

Ik hoor nogal eens dat ná de kuur weer ‘genoten’ wordt van een pizza of een fles wijn. Tja, wat is dan het nut van de schoonmaak geweest?

Een gezonde lever is de beste detoxificatie die er is.

Hoe hou je je lever gezond, zodat hij zijn belangrijke werk goed kan doen?

 1. Eet zoveel mogelijk en gevarieerd verse groenten en fruit, liefst biologisch.
 2. Kies voor biologisch. Biologische producten bevatten minder/ geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmatige toevoegingen.
 3. Drink niet te vaak alcohol. Elk glas wijn, bier of andere alcoholische drank moet door de lever worden afgebroken.
 4. Kijk kritisch naar het gebruik van medicijnen: gebruik je vaak een ‘onschuldige’ paracetamol? Of Ibuprofen? Bedenk dat dit een belasting is voor je lever. Ga liever op zoek naar de oorzaak van je klachten.
 5. Lees het etiket op voedingsmiddelen. Ook in de supermarkt zijn producten te koop zonder kunstmatige toevoegingen. E-nummers en andere kunstmatige toevoegingen zijn een belasting voor de lever.
 6. Drink weinig of geen cafeïne bevattende dranken.
 7. Vermijd bakken, roosteren, roken en frituren. Eet zo min mogelijk geroosterde, gerookte, gefrituurde of hard gebakken producten.Bij deze bereidingswijzen komen schadelijke stoffen vrij die belastend zijn voor de lever.

Dan zijn er nog specifieke voedingsmiddelen die de lever ondersteunen, zoals:

 • Haver(vlokken),
 • Bittere groenten en fruit zoals: avocado, asperges, witlof, andijvie, grapefruit.
 • Radijsachtigen groenten: radijs, rettich, tuinkers, waterkers.
 • Prei, bosui, bieslook.
 • Verder paksoi, broccoli, wortel, gekiemde zaden zoals taugé en alfalfa

Ook kruiden kunnen helpen om je lever weer gezond te maken, zoals Mariadistel of Paardenbloem en niet te vergeten Kurkuma.

 Samenvatting:

Veelvoorkomende klachten en chronische aandoeningen worden veroorzaakt door een overbelaste lever.

Detox of ontgiften om je lever weer gezond te maken, is niet nodig en kan zelfs klachten verergeren.

Het is beter om áltijd goed te zorgen voor je lever, vooral met groenten.

Heb jij klachten die mogelijk het gevolg zijn van een overbelaste of slecht werkende lever? Kom dan eens langs voor een oriënterend kennismakingsgesprek. Ik kan je dan uitleggen wat ik voor jou kan doen.

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Voorjaarsschoonmaak, nodig voor je lichaam?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 5 min
0

Pin It on Pinterest