Darmflora, microbioom. Je leest en hoort er steeds meer over. Maar wat is het en waarom is het zo belangrijk voor je gezondheid?

In deze blog leg ik uit hoe dat zit én hoe je zelf invloed hebt op je darmflora.

Wat is je microbioom of darmflora?

Darmflora of microbioom is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in onze darmen leven. Goede en slechte bacteriën. En dat zijn er nogal wat.

We hebben ongeveer 1 kilo (!) bacteriën in onze darmen.

Een gezond microbioom bestaat uit 800-1000 verschillende soorten.

Wat doet de darmflora?

 Spijsvertering

De darmflora is nodig voor de spijsvertering. Bacteriën breken onverteerbare plantaardige vezels af, waardoor stoffen vrijkomen die de darmcellen voeden en bijvoorbeeld ontstekingen kunnen remmen.

Er is veel bewijs dat wij, en onze darmbacteriën zijn aangepast aan het voedsel dat we eten.

Japanners hebben bijvoorbeeld darmbacteriën die in staat zijn zeewier af te breken. Die missen wij als Europeanen.

Waar je woont en de lokale voeding heeft dus invloed op het soort darmbacteriën dat je hebt.

 Productie belangrijke stoffen

De darmflora produceert ook belangrijke stoffen. Bijvoorbeeld

  •  vitamine K, nodig voor de bloedstolling.
  • het stimuleert de uitscheiding van het hormoon serotonine. Serotonine heeft invloed heeft op je geheugen, stemming en emotie.
  • Korte keten vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben.

 Gezond immuunsysteem

De darmbacteriën versterken ons immuunsysteem. Om het lichaam te beschermen, hebben we zo’n 50 miljoen afweercellen die schadelijke virussen, schimmels en bacteriën vernietigen: ons immuunsysteem. Een groot deel – 80 procent! – daarvan bevindt zich in onze darmen. Daarmee vormen de darmen de eerste en belangrijkste barrière die ons lichaam opwerpt tegen ongewenste indringers.

PDS, depressie, diabetes type 2, overgewicht

Onderzoek naar darmbacteriën is hot en levert veelbelovende resultaten op. Er wordt dan ook steeds meer bekend over de invloed van de darmflora op onze gezondheid.

Zo is inmiddels duidelijk dat veranderingen in de darmflora in verband kunnen worden gebracht met een verminderde weerstand, het prikkelbare darm-syndroom, de ziekte van Crohn, overgewicht en depressie.

Er zijn zelfs verbanden aangetoond tussen een disbalans in de goede en slechte bacteriën in de darmen en bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, de ziektes van Parkinson en Alzheimer.

 Minder variatie in darmbacteriën

Duizenden jaren lang heeft ons lichaam zicht ontwikkeld in wisselwerking met onze darmflora.Dat voedsel bestond hoofdzakelijk uit plantaardige producten, aangevuld met vis en wild.

De afgelopen 50-100 jaar is er veel veranderd in ons westerse dieet. We eten veel minder groente en veel meer suikers.

Deze veranderingen leiden tot verstoringen in de darmflora. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Doordat we te eenzijdig eten neemt de variatie in darmbacteriën af. Eet je veel geraffineerde koolhydraten, dan zul je veel darmbacteriën hebben die deze kunnen verwerken. Dat gaat ten koste van de bacteriën die leven van groente en vezels.

 Schreeuwende bacteriën

Een voorbeeld:

Als je (te)veel bacteriën in je darm hebt die op geraffineerde koolhydraten wordt het moeilijk om deze te laten staan. Op het moment dat jij besluit je voeding aan te passen en minder of geen pizza, pasta of brood meer wilt eten, gaan de bacteriën die hierop leven protesteren. Ze willen hun ‘voeding’ hebben. Ze schreeuwen om die geraffineerde koolhydraten. Dit is één van de oorzaken waarom het zo moeilijk is om verandering van voeding vol te houden.

 Antibiotica

Antibiotica is een middel dat bacteriën doodt. Behalve de schadelijke worden ook de goede bacteriën gedood, met een verstoorde darmflora tot gevolg. Soms is het absoluut nodig, zoals bij een longontsteking, om de schadelijke bacteriën te doden. Helaas wordt er te vaak ‘een kuurtje’ genomen bij minder ernstige aandoeningen. Dan richt het meer schade aan, dan dat het oplost. Denk dus altijd goed na of het écht noodzakelijk is om een antibioticum te slikken.

Voeding voor je darmbacteriën.

  1.  Om te beginnen: eet gevarieerd. Gevarieerde, pure voeding zorgt voor een gevarieerde darmflora.
  2. Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en bonen  Groenten en fruit zijn de beste bronnen van voedingsstoffen voor een gezonde darmflora. Vezels bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën, waaronder de Bifidobacteriën.
  3. Eet gefermenteerde voeding Microben zorgen voor de fermentatie van voeding. Bij het fermentatieproces zijn bacteriën of gisten betrokken die suikers in voeding omzetten in organische zuren of alcohol. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: zuurkool, kimchi, kefir, kombucha en yoghurt.
  4. Eet niet te veel kunstmatige zoetstoffen Kunstmatige zoetstoffen worden veel gebruikt om suiker te vervangen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze de darmflora negatief kunnen beïnvloeden.
  5. Eet prebiotische voeding Prebiotische voeding bevordert de groei van de gunstige bacteriën in de darmen. Dit zijn voornamelijk vezels of complexe koolhydraten die niet kunnen worden verteerd door menselijke cellen. Bepaalde bacteriesoorten kunnen ze echter verteren of gebruiken als brandstof. Veel onderzoeken hebben aangetoond prebiotica de groei van veel gezonde bacteriën bevordert, waaronder de Bifidobacteriën.
  6. Eet vezelrijke voedingBroccoli, boerenkool, bieten, artisjok, pompoen en wortel zijn voorbeelden van vezelrijke groente.Maar ook peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen, zijn vezelrijk. 
  7. Noten en zaden:   Vergeet ook niet regelmatig een handje ongebrande noten en zaden aan je voeding toe te voegen. Ook deze zijn vezelrijk.

Let op! Ga naar de huisarts als de stoelgang opeens verandert, bij pijn of bij bloed in de ontlasting!

Heb je al het een en ander geprobeerd maar lukt het niet om van je klachten af te komen? Wacht dan niet langer en maak een afspraak voor en intakegesprek.

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Microbioom, darmflora en waarom het zo belangrijk is.

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest