Een update van de blog over hooikoorts, want het is weer lente!

Voor mij is dit een feest. Helaas zijn er veel mensen die zich in deze periode niet fit en soms zelfs ziek voelen: ze hebben last van hooikoorts.

Voor hen is het voorjaar geen pretje en vaak zit er niet veel anders op dan binnen blijven.
Er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen, antihistaminica.
Daarmee onderdruk je alleen de symptomen en wordt de oorzaak niet aangepakt.

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hierdoor ga je niezen,  krijg je jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’.
De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie.

Barrières

Je lichaam heeft een aantal barrières die moeten beschermen tegen ongewenste indringers, zoals schadelijke  micro-organismen of toxische stoffen.
Je huid is een barrière maar ook in je mond, keel en neus bevinden zich slijmvliezen die als barrière dienen.

Verreweg de belangrijkste barrière bevindt zich in je darmen.

Je darm is opgebouwd uit een epitheel laag en wordt bevolkt door bacteriën, ook wel darmflora genoemd. Verkeerde voeding, stress en antibiotica hebben een negatief effect op de kwaliteit van de epitheel laag en de darmflora.Hierdoor kan een lekkende darm ontstaan.

Een lekkende darm wil zeggen dat er ‘openingen’ in de darmwand ontstaan. Hierdoor komen onverteerde voedseldeeltjes en micro-organismen in de bloedbaan terecht. Het immuunsysteem reageert hierop en wordt overactief.
Hierdoor ontstaat een afweerreactie.
Ook de andere, eerder genoemde barrières, kunnen doorlaatbaar zijn met als gevolg geïrriteerde slijmvliezen (neus, ogen) of eczeem (huid).

De oplossing

Of het nu gaat om een voedselallergie, eczeem, hooikoorts, zonneallergie of een huisstofmijtallergie – het oplossen van deze problematiek begint bij het herstellen van de barrières en het natuurlijke evenwicht in de darmen.

Hooikoorts, of een andere allergie, kun je dus behandelen door het aanpakken van de oorzaak hiervan: een niet goed functionerende darmbarrière. Herstel van de darm barrière begint met het aanpassen van de voeding en het herstellen van de darmflora.

 

Met een goede begeleiding is het mogelijk om definitief een eind te maken aan jouw hooikoortsklachten, zodat ook jij weer kunt genieten van het heerlijke voorjaar.

 

Laat  in een reactie hieronder weten hoe het voor jou is in de lente. Heb je last van hooikoorts en wat doe je er aan? Ik hoor het graag van je!

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

In de herhaling: Lentekriebels

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 2 min
0

Pin It on Pinterest