”Intermittend Fasting (wisselend vasten), wat is dat en waarom is het goed voor je? 

 Al jaren wordt ons verteld dat we regelmatig moeten eten: 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Waar komt deze regel vandaan?

Helaas is het vooral de voedingsindustrie die er baat bij heeft als iedereen 6 keer per dag eet. Het was de Amerikaanse meneer Kellogg’s ( ja die van de cornflakes) die het ontbijt als belangrijkste maaltijd ging aanmoedigen. Waarom dat voor hém belangrijk was, lijkt me wel duidelijk.

Wat gebeurt er nu als je zo vaak per dag iets te eten neemt?

Elke keer wanneer je iets eet wordt je immuunsysteem actief. Dat moet immers controleren of dát wat er binnen komt wel goed is. Door vaak te eten blijft je immuunsysteem aan staan en daarvoor heeft het energie nodig. Dit energieverbruik gaat ten koste van de energie die op andere plaatsen nodig is, zoals je hersenen. Hierdoor wordt je suf, moe of slaperig. 

En wat doe je dan…. je zoekt weer iets om te eten. Het liefst iets met suiker, want dit geeft weer snel ‘energie’.

Zie je de vicieuze cirkel waar je dan in komt?

Door onze manier van eten met veel bewerkte koolhydraten wordt er onnodig veel en vaak insuline aangemaakt. Hierdoor worden je cellen ongevoelig voor insuline en wordt glucose niet meer opgenomen in de cellen. Als gevolg hiervan wordt de glucose opgeslagen als vet.

 Laaggradige ontstekingen

 Daarbij krijgen laaggradige ontstekingen alle kans. Van deze laaggradige ontsteking voel of merk je meestal niets. Maar op de lange duur maken ze moe, futloos of depressief, verstoren de hormoonbalans. Uiteindelijk kunnen ze er voor zorgen dat je een ( auto-immuun) ziekte ontwikkelt.

Doorbreek de cirkel met vasten

 Intermittend fasting (wisselend vasten)  is een goede manier om deze cirkel te doorbreken. Er zijn verschillende varianten op dit vasten. Een populaire variant is 18:6 methode. Hierbij eet je 18 uur niets en gebruik je alle maaltijden in een ‘eetraam’ van 6 uur. Van de 18 uur dat je niet eet slaap je ongeveer 8 uur, wat het makkelijker maakt. Vind je dit te lastig kun je ook 16:8 doen: je eet dan binnen 8 uur je maaltijden en vast 16 uur. Beide methodes zijn goed, het gaat er vooral om wat bij jou past.

Hoe pak je het aan? 

Stap 1 Breng het aantal eetmomenten op een dag terug..

Wanneer je gewend bent om zo vaak op een dag te eten kun je beginnen om de tussendoortjes weg te laten. Je eet dan 3 maaltijden, ontbijt-lunch en diner.

Geef jezelf en je lichaam de tijd om hieraan te wennen. En als het écht heel moeilijk voor je is, neem dan op zo’n moment een voedzaam tussendoortje zoals een handje ongebrande noten, een gekookt eitje of wat groenten.

Stap 2 Eet niets meer ná je avondeten.

Je kunt wel thee, water of zwarte koffie drinken, maar verder niets meer eten. Je eet dan ongeveer 12 uur niets ( tussen 19.00 en 08.00 uur) Hiermee zet je een eerste stap naar vasten en geef je je lichaam al een boost.

Stap 3 Schuif het tijdstip van je ontbijt op

Ben je gewend om thuis om 7.00 uur te eten? Verschuif het dan naar 8.00 uur. Wanneer je naar je werk moet, kun je je ontbijt meenemen en bij aankomst op je werk opeten.

Als dit goed gaat ga je het steeds verder opschuiven, totdat je uiteindelijk pas om 12.00 gaat eten. Je vast dan ongeveer 18 uur, wat een enorm effect heeft op je gezondheid.

Stap 4 Ga bewegen vóór het eten

Nuchter bewegen helpt  om je metabolisme aan te zetten. Het maakt je cellen weer gevoelig voor insuline en je maakt mitochondriën aan. Dit zijn de ‘energiecentrales’ in je cellen. Hoe meer mitochondriën hoe meer energie dus. Begin ook hier rustig mee. Ga bv eerst wandelen of doe wat lichte krachttraining.  Ben je wat meer gewend aan nuchter bewegen of sporten, dan kun je de intensiteit gaan opvoeren.

Intermittend Fasting.

Als je zover bent dat je 12-18 uur niet eet, dan ben je met ‘Intermittend Fasting’ bezig. Je zorgt hiermee dat er af en toe schaarste is voor je lichaam in plaats van voortdurende overvloed. Ons lichaam is daarop ingesteld. Het kan beter omgaan met schaarste dan met overdaad aan voeding.

Vasten heeft ook een positief effect op je insulinehuishouding.

Doordat je niet eet gaat je lichaam minder insuline aanmaken en worden je cellen weer gevoeliger voor dit hormoon. Hierdoor vermindert de kans op o.a. diabetes type II.  (bron)

Maar let op!

Let wél op dat je wanneer je eet kiest voor gezonde, voedzame voeding! Je voorziet je lichaam dan van alle noodzakelijke voedingsstoffen.  Ga jezelf niet vullen met boterhammen met pizza of patat.  Daarmee doe je het gezondheidseffect van het vasten teniet en dat zou zonde zijn, toch?

❗ Intermittend fasting is niet geschikt voor mensen met ondergewicht, zwangeren en als je een eetstoornis hebt gehad. 

Conclusie 

Met vasten geef je je gezondheid een enorme boost. De ervaring leert dat veel klachten verdwijnen. Denk daarbij aan darmklachten, opvliegers en andere overgangsproblemen, parodontitis of gebrek aan energie.

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Intermittend fasting, wat is het en waarom is het goed voor je?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest