Wat je ver haalt is lekker. Toch? Maar geldt dat ook voor de import van groente en fruit? Of kun je maar beter kiezen voor seizoensgroenten?

Wat je ver haalt is……

Afgelopen maand zijn we op vakantie geweest.
Meestal gaan we naar Frankrijk of Italië.
Deze keer besloten we om wat dichter bij huis te blijven en hebben we onze tent opgezet in de Belgische Ardennen.
Het was ideaal weer; niet te warm en geen regen.
Perfect om veel te wandelen en te genieten van de natuur in deze prachtige streek.
En zo dichtbij, op maar 3 uurtjes rijden van huis. Wat je ver haalt hoeft niet altijd beter te zijn, dat blijkt dus maar

Wat heeft dit nou te maken met gezondheid, voeding of leefstijl zul je denken.
Dat zal ik uitleggen.

We zijn tegenwoordig gewend dat we het hele jaar door verse groente en fruit kunnen kopen.

Elk jaargetijde zijn er boontjes, tomaten, ananas, bessen of aardbeien te koop.
Dat ze uit Marokko, Kenia of Egypte komen kijken we al lang niet meer van op.

Wat je ver haalt is toch lekker? Helaas is dat niet het geval.

In Europa zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen verboden vanwege hun effecten op onze gezondheid. Ze kunnen kanker veroorzaken, de vruchtbaarheid aantasten of onze hormoonhuishouding verstoren. Voor dat laatste zijn vooral wij, vrouwen, extra gevoelig .

Buiten Europa worden deze schadelijke pesticiden nog volop gebruikt.
En door de import van groente en fruit belanden deze gevaarlijke bestrijdingsmiddelen alsnog op ons bord.

Dit is zorgelijk omdat er voldoende bewijs is dat deze pesticiden schadelijk zijn.
Niet alleen voor jou en mij, maar ook voor de boeren die met deze giftige stoffen moeten werken om te kunnen overleven.

Kies daarom voor seizoensgroenten!

Het grote voordeel van seizoensgroenten (en ook van seizoensfruit) is dat het in eigen land verbouwd is. Ze hebben geen lange weg afgelegd vóórdat ze bij ons op ons bord liggen. Ook hebben ze niet, of minder lang in de opslag gelegen.
Hierdoor blijven de meeste vitamines behouden en zijn deze seizoensgroenten dus gezonder.

Ook de smaak van groenten en fruit van het seizoen is veel beter.
Daarnaast passen sommige groenten gewoon beter bij het seizoen.
Een salade in november is minder aantrekkelijk dan op een warme zomerdag.
En een bord stamppot boerenkool in de zomer kost veel energie voor je lichaam om te verteren.

Gezonder voor ons en beter voor het milieu

Het milieu is een andere, belangrijke reden om voor groenten van het seizoen te kiezen. De aardbeien in de winter of de boerenkool in de zomer: dit kan alleen wanneer we de producten in verwarmde kassen kweken of ze in te laten vliegen uit een warm land hier ver vandaan.  Beide heeft een negatieve invloed op ons milieu.
Ten slotte zijn seizoensgroenten ook goedkoper, omdat ze op dat moment volop aangeboden worden.

Het zou helemaal mooi zijn als je zoveel mogelijk voor biologisch kiest.
Er zitten misschien niet meer vitaminen in, maar er zitten wél meer gezonde stofjes in. Zoals Salvestrolen. En uiteraard zitten er minder pesticiden in. Hoe dat zit lees je in dit artikel dat ik hier over geschreven heb.
De overvloed van de zomer

In juni, juli en augustus is er een overvloed aan lekkere Hollandse seizoensgroenten en fruit:

Groente: Andijvie, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwten, Komkommer, Koolrabi, Paddenstoelen, Paprika, Prei, Radijs, Rode biet, Rode kool, Sla, Savooikool, Snijbonen, Spinazie, Spitskool, Tomaat, Uien, Witte kool, Wortelen

Fruit: Aardbeien, Abrikozen, Appelen, Bosbes, Bramen, Frambozen, Kersen, Kruisbessen, Nectarines, Perziken, Rabarber, Rode Bessen, Zwarte Bessen

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete groente en fruit zijn van dit seizoen.
Laat je het weten in een reactie onder dit artikel?

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Wat je ver haalt is lekker, toch ?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest

Share This