Gebrek aan energie, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, regelmatig ontstoken tandvlees? Zie je op tegen het voorjaar omdat je hooikoorts hebt? Het zijn allemaal signalen dat er iets niet goed gaat met jouw immuunsysteem.

Immuunsysteem, wat is dat?

Het immuunsysteem beschermt jou tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën en virussen. Maar het ruimt ook ‘foute’ lichaamscellen op. Een belangrijk deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen.

Hoe het immuunsysteem werkt kun je goed zien als je een wondje aan je huid hebt: het doet pijn, wordt rood, een beetje warm en verdikt: allemaal tekenen dat het immuunsysteem aan het werk is. Zo reageert het immuunsysteem ook op verstoringen of beschadigingen in ons lichaam.

Het belang van gezonde darmen

Een belangrijk deel van het immuunsysteem zit in de darmen. Daarom is een goede darmflora heel belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. In mijn vorige blog lees je meer over de darmflora.

Een ander probleem wat ontstaat is een ‘lekkende darm’.

De darm beslist welke stoffen doorgelaten moeten worden en welke juist onschadelijk gemaakt moeten worden en afgevoerd. Door het openen van ‘tight junctions’ ( een soort poortjes) kunnen voedingsstoffen in de bloedbaan opgenomen worden.

Bij een lekkende darm sluiten die poortjes niet meer. Daardoor komen ook ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht, zoals eiwitresten, bacteriën of resten van hormonen. Je immuunsysteem moet dat allemaal op ruimen en is doorlopend actief.

Dit geeft laaggradige ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen liggen vaak aan de basis van vele ziekten.

Energievreter

Een actief immuunsysteem heeft veel energie nodig. Zoveel, dat het ten koste gaat van de energie voor de hersenen en de spieren. Hierdoor wordt je moe,krijgt gebrek aan energie en gevoelige spieren. Net als bij een beginnende griep, waarbij je immuunsysteem hard aan het werk is.

Waar merk je het eerste aan dat je grieperig bent? Precies: je bent moe en je voelt het in je spieren….

Je hersenen willen óók energie en vragen om glucose. Je krijgt behoefte aan snelle koolhydraten om even snel wat meer energie te hebben.

Allergieën, hooikoorts en auto-immuunziekten.

Een overactief immuunsysteem gaat foutjes maken. Het gaat ongevaarlijke stoffen aanvallen, waardoor allergieën ontstaan zoals hooikoorts. Of het  gaat eigen lichaamscellen te lijf, met als gevolg auto-immuunziektes zoals reuma, ziekte van Crohn of psoriasis.

Ook kanker is het gevolg van een slecht werkend immuunsysteem. Een gezond immuunsysteem ruimt kankercellen op, waardoor deze geen kans krijgen te gaan woekeren.

Maak je immuunsysteem sterk.

Voeding de basis voor een sterk immuunsysteem. Veel mensen denken hier pas aan als ze ziek worden. Dat is jammer. Door dagelijks gezonde voedingskeuzes te maken kun je voorkómen dat je gezondheidsklachten krijgt. Wanneer je dagelijks de juiste voeding eet krijgt je lichaam vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen.

Antioxidanten zijn vitaminen, mineralen en voedingsstoffen in planten die het immuunsysteem versterken.

Een paar tips:

  • Vermijd suiker  Suiker vernietigt het immuunsysteem. Het put je mineralen- en vitaminen voorraad uit.
  • Probeer zoveel mogelijk biologisch te eten. Bestrijdingsmiddelen hebben een negatieve werking op het immuunsysteem.
  • Ook is het aan te raden om zo mogelijk glutenvrij te eten en melkproducten te vermijden. Het slijmvlies van de darmwand wordt hier namelijk door aangetast.
  • Groenten en fruit zijn bij uitstek voedingsmiddelen waar je lichaam wat aan heeft. Eet daarom véél groenten en  varieer hier vooral mee. Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groente. Veel groente is méér dan de aanbevolen 250 gram/dag. Probeer 400-500 gram per dag te eten. Lijkt je dat moeilijk? Eet bij de lunch ook groenten. Een soep of salade bijvoorbeeld. Daar gaan veel groenten in. Neem ook bij de avondmaaltijd een flinke portie groente en je zit zo aan een pond per dag 😉 .
  • Varieer met groenten; denk verder dan bloemkool, boontjes en roerbakmixen uit de supermarkt. Eet je weleens pastinaak, bataat, venkel, spinazie, broccoli, courgette, aubergine, witlof, prei, koolraap? Er is zoveel variatie in groente mogelijk!

Je darmflora zal er sterker van worden en daarmee ook je immuunsysteem.  

 

 

 

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Waar komt de vermoeidheid, gebrek aan energie vandaan?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest