Hormoonverstorende stoffen die je via je huid binnen krijgt, kunnen jouw hormoonbalans flink in de war sturen.

Steeds vaker moe of futloos? Slaap je minder diep, of gaan die laatste kilo’s er met geen mogelijkheid af?

Onze hormonen bepalen een groot deel van de processen in ons lichaam. Of je makkelijk aankomt of niet en wáár je aankomt. Of je goed slaapt en hoe lang. Hoe goed je geheugen is, je libido. Hoe zwaar je cyclus is en hoe hoog je bloeddruk. De hoeveelheid stress die je ervaart en zelfs of je een kort lontje hebt of altijd het zonnetje in huis bent. Het heeft allemaal te maken met hormonen.

Voeding is de basis

Als je mij al langer volgt weet je dat, in mijn visie, voeding de basis is van jouw gezondheid. Dat goede voeding een stabiele hormoonspiegel kan ondersteunen, zal je dan ook niet verbazen. Net als dat verkeerde voeding je op termijn in een behoorlijke depressie kan helpen. 

Maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen in jouw hormoonhuishouding: Hormoonverstorende stoffen. Dit zijn producten die meestal afkomstig zijn uit de petrochemische industrie We staan in grote mate bloot aan een cocktail van minstens 300 verschillende hormoonverstorende stoffen per dag! Het zit écht overal in: Schoonmaakmiddelen, make-up, lichaamsverzorging, plastic verpakkingen, blik, tandpasta, pesticiden.

Door al deze hormoonverstorende stoffen is er bij veel vrouwen ( maar ook bij mannen!) sprake van oestrogeen dominantie. Wat dat is en hoe je het herkent lees je in deze blog

Lichaamsverzorging

Als je jezelf graag goed verzorgd, gebruik je waarschijnlijk dagelijks douchegel, shampoo, deodorant, bodylotion, parfum en make-up. In de meeste gangbare merken die je bij de drogist koopt zitten veel schadelijke stoffen. Als je je insmeert met bodylotion wordt dat ‘opgenomen’ door de huid. Je eet het dus eigenlijk op.

Wat je op je huid smeert eet je als het ware op.

Parabenen, Sulfaten, ftalaten, minerale oliën; het zijn allemaal hormoonverstorende stoffen. Wat en hoe ze verstoren lees je hier.

In deodorant zit aluminium. Bij langdurige blootstelling zou dit het risico op het krijgen van borstkanker vergroten. De meeste mensen gebruiken dagelijks deodorant. Goed dus om een variant te kiezen zónder aluminium. ( bron)

Ook fluoride in tandpasta lijkt niet onschuldig te zijn. Fluoride kan schadelijke effecten hebben op verschillende gebieden. Het Fluoride Action Network heeft een overzicht gemaakt van de gezondheidseffecten van fluoride met allerlei verwijzingen naar medische onderzoeken.

Verpakkingen

Bisfenol A (BPA) kan vanuit plastic voedselverpakkingen in het voedsel komen. Ondanks de toegenomen onrust en bezorgdheid, wordt BPA nog steeds gebruikt in veel kunststof productenConservenblikken zijn aan de binnenkant bekleed met plastic, bronwater en frisdranken zitten alleen nog maar in plastic flessen.

Stop met het hergebruiken van plastic waterflesjes!

Ben jij iemand die de flesjes van bronwater steeds opnieuw gebruikt? Dan adviseer ik je om daar direct mee te stoppen.

Koop een Dopper of een roestvrij stalen waterfles en neem die mee als je op pad gaat. Niet alleen beter voor jouw hormonen, maar ook beter voor het milieu 😉

Wat kun je zelf doen?

Misschien schrik je wel van deze informatie. Dat snap ik, maar geen paniek.

Er zijn steeds meer ‘gezonde’ producten te krijgen, zónder chemische rommel. Hieronder lees je tips wat je kunt doen, welke merken goed zijn en waar je ze kunt kopen.

  • Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding. Naast gezonde voeding ook regelmatig bewegen.
  • Vermijd drinken uit plastic flessen en warm geen maaltijden op in plastic verpakking of bewaardozen.
  • Eet zoveel mogelijk biologisch, beperk het gebruik van rood vlees en zuivelproducten. Ook pesticiden bevatten hormoonverstorende stoffen. 
  • Huishoudelijke producten: gebruik zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke producten. Deze zijn doorgaans ook vriendelijk voor jou. Denk ook aan luchtverfrissers, schoonmaak- en wasmiddelen.
  • Verzorgingsproducten en cosmetica: Verdiep je erin en zoek op internet naar merken die geen chemische ingrediënten gebruiken. Er zijn geweldig goede producten op de markt in allerlei prijsklassen die wél natuurlijk zijn. Gebruik tandpasta zonder fluor. Denk ook aan deodoranten, shampoos, zeep ed.

Enkele ‘gezonde’ merken:

Dr. Hauschka https://www.drhauschka.nl/

Lavera, te koop bij diverse (online-) drogisterijen.

Weleda, https://www.weleda.nl/

Natural Heroes, www.naturalheroes.nl hier vind je ook leuke producten om zélf je deodorant of bodylotion te maken met natuurlijke ingrediënten.

Op Greenjump https://www.greenjump.nl/ kun je heel veel vinden op het gebied van natuurlijke producten. Ook voor schoonmaakmiddelen, babyverzorging en nog veel meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Hormoonverstorende stoffen en de hormoonbalans

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 6 min
0

Pin It on Pinterest