Je kent dat vast wel: je komt thuis van een drukke werkdag, er is nog niemand thuis. Je pakt een dikke reep chocolade uit de kast, zet de televisie aan,ploft neer op de bank  en voor je het weet is de hele reep op…..

Op dat moment besef je dat je een héle reep chocolade hélemaal alléén hebt opgegeten. Je voelt je vol en schuldig en gaat enigszins geïrriteerd naar de keuken om de avondmaaltijd te bereiden.

Je sust je schuldgevoel met gedachten als ‘ik mag best wel een keer wat lekkers’ of ‘een keer zondigen is echt niet zo erg’

Heb jij je weleens afgevraagd van ‘wie’ je dat mag? En waarom je zou ‘zondigen’?

Je ouders bepaalden wat je wel of niet mocht eten

Als kind werd er ( meestal) door je ouders bepaald wat je wel of niet mocht/moest eten. Als je ouders even niet opletten of er niet waren, zag je je kans waar en nam je stiekem een koekje of snoepje.

Nu als volwassene maak je zélf de keuzes. Je bepaalt zélf wat je in huis haalt en wat je eet. Dat betekent dat je een bepaalde, volwassen, verantwoordelijkheid hebt voor wat je eet. En dat kan best lastig zijn.

Voor veel mensen is het volgen van een ‘dieet’ daarom prettig: je krijgt een vast schema waar jij je aan moet houden. Er wordt voor jou bepaalt wát en wanneer je iets moet/mag eten. En zo af en toe ben je lekker opstandig en ga je ‘zondigen’

Zie je de overeenkomst???

Dit is een belangrijke reden waarom diëten niet werken. Je leert namelijk niet om je eigen keuzes te maken. Je eigen keuzes maken vraagt namelijk om als een volwassene naar je voeding te kijken. Je moet denken als volwassene:

Van ‘moeten en mogen’ naar ‘willen en kunnen’.

Eten om een gevoel te onderdrukken

Even terug naar die reep chocolade na je drukke werkdag. Die was zomaar ‘opeens’ op, zonder dat je het eigenlijk merkte. Misschien zelfs wel zonder dat je er van genoten hebt.

Dat is een vorm van emotie-eten. Eten om een gevoel te onderdrukken.

Zou het misschien kunnen dat je gewoon moe was, toen je naar die reep greep? Of zat het gesprek met je leidinggevende je niet lekker? Had je ’s ochtends ruzie gehad met je partner? Wát wilde je niet voelen, welke emotie wilde je ontvluchten?

Dit is maar een voorbeeld van een ‘snaai’ moment.

De kans is groot dat je wel meer van die momenten op een dag hebt. Veel mensen eten de hele dag door.

Deels ontstaat dit door verkeerde voeding, waardoor je energiedips krijgt en behoefte hebt aan koolhydraten.

Onbewust eten

Een andere belangrijke reden is dat we onbewust die dropjes in onze mond stoppen terwijl we aan het werk zijn. Of in plaats van één bonbon de halve doos leeg eten. We doen dat uit gewoonte óf uit frustratie, doordat we onze negatieve gevoelens niet willen voelen.

En zo ontstaat er een vicieuze cirkel van onbewust (te veel) eten, jezelf schuldig voelen, en jezelf weer troosten met…. Je raadt het al: eten. Je raakt het contact met jezelf en je gevoel kwijt in deze negatieve spiraal.

Maar er is goed nieuws! Je kunt jezelf trainen in het bewust worden van je eetgedrag. Dat is echt niet zo moeilijk, je hebt er maar 3 simpele vragen voor nodig. Laten we de reep chocolade weer even als voorbeeld nemen.

Je gaat op de bank zitten en vóórdat je de reep open maakt stel je jezelf de volgende 3 simpele vragen:

  1. Waarom wil ik dit eten?

  2. Hoe zal het smaken?

  3. Hoe zal ik me voelen als ik dit op eet?

Wat heb je nú nodig?

Is je conclusie dat dit is wat je nú nodig hebt en dat je je daarna lekker en voldaan zult voelen?

Eet het dan op, bewust en met aandacht. Geniet er van en als het op is: géén schuldgevoel. Je hebt er tenslotte zélf bewust voor gekozen en van genoten!  Een volwassen keuze, dit was wat je nu nodig had.

Maar….misschien bedenk je je, na het stellen van de 3 vragen.

Je beseft dat je gewoon moe bent en even een time-out nodig hebt. Bedenk dan voor jezelf hoe je daarvoor kunt zorgen zónder naar eten te grijpen. Misschien is een warme douche of bad  de oplossing voor je vermoeidheid. Of even met een boek en een lekkere kop thee op de bank bijkomen van je drukke dag.

3 simpele vragen die een verschil zullen maken in jouw eetgewoonten.

Wat is jouw moment waarop je naar eten grijpt, gaat ‘snaaien’?

Ik ben benieuwd naar jouw keuze, zoet of zout?  Leuk als je het hieronder wilt delen!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Hoe 3 simpele vragen jouw eetgedrag kunnen veranderen

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest