De genen die hebt meegekregen van je (voor)ouders bepalen je uiterlijk en je aanleg. Je uiterlijk ligt vast, maar je aanleg voor bepaalde ziekten of aandoeningen is beïnvloedbaar. 

Gisteren was ik aan het winkelen. IJdel als ik ben bekeek ik mezelf in een winkelruit.

Wat ik daarin zag deed mij beseffen hóe sterk ik op mijn zussen lijk. Dezelfde lengte, zelfde houding en manier van lopen.

Dankzij mijn genen is het is heel duidelijk uit welke familie ik kom ( en daar ben ik blij mee 😉)

Een ‘belaste’ familie.

Helaas is mijn familie ‘belast’ met hart- en vaatziekten. Enkele familieleden zijn op jonge leeftijd (voor en rond 50 jaar) getroffen door een hartinfarct.

Het zit dus in de familie, of in de genen, zeggen we dan.

Kom je uit zo’n belaste familie, dan wordt geadviseerd om jaarlijks bloed te laten controleren, een hartfilmpje (ECG) te laten maken. Soms wordt zelfs geadviseerd om preventief een kindraspirine te slikken. Dit alles om eventuele hart- en/of vaatproblemen te voorkómen.

Wanneer een bepaalde aandoening in je genen zit, wil dat echter niet zeggen dat je de ziekte ook zult krijgen. Er zijn bepaalde omstandigheden die dit beïnvloeden.

Tot zo’n 10 -15 jaar geleden dacht men dat het genenpakket dat je mee gekregen hebt onveranderbaar is. Inmiddels weten we dat dit niet het geval is, dankzij de epigenetica.

Epigenitica

Epigenetica, wat is dat nou weer?

Epigenetica is de wetenschap dat genen aan en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en leefstijl.  Omgevingsfactoren zoals roken, stress, sporten, het dag- en nachtritme en bewegen.

Genen kunnen dus ‘aan’ en ‘uit’ gezet worden.

Hoe dat werkt is best ingewikkeld.  Waar het om gaat is dat er factoren zijn die jouw genen beïnvloeden.

Een voorbeeld:

Als een rokende moeder een zoon krijgt, dan heeft deze meer kans op overgewicht. Als zij een dochter krijgt die vervolgens weer een zoon krijgt, dan heeft deze ook meer kans op overgewicht. Dit komt uit de Avon Longitudal Study  De impact van leefstijl kan dus meerdere generaties beïnvloeden…..

Zoals gezegd is het een zeer ingewikkelde materie en het zou te technisch worden om dat helemaal uit te leggen.

Toch is het heel belangrijk om dit te beseffen. Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat epigenetische mechanismen een factor zijn bij  allerlei ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Zij zeggen dat maar in 5% van de gevallen de ziekte aan erfelijkheid kan worden toegeschreven [ bron ]

Het zit nou eenmaal in de familie

In gesprekken over ziektes of aandoeningen hoor ik nogal eens dat er niets aan te doen is, dat het nou eenmaal in de familie zit. Dat vader, moeder en/of broer en zus ‘het’ ook hebben. Dat verandering van leefstijl ‘dus’ niet werkt. En dat ze preventief onderzocht worden.

Die onderzoeken zijn niet écht preventief: op het moment dat er een afwijking vastgesteld wordt héb je de ziekte al. Echte preventie begint bij je zelf.

Terug naar mijn familie ‘aanleg’:

Moet ik nu ‘preventief’ medicijnen gebruiken? Jaarlijks onderzoek laten doen?

Degenen in mijn familie die een hartaandoening hebben gekregen, hadden leefomstandigheden die niet gunstig waren voor deze ziekte. Zoals bijvoorbeeld veel stress en/of roken.

Hiermee wil ik niet zeggen dat het eigen schuld is. Absoluut niet!

Er zijn altijd omstandigheden waar je zelf niets aan kunt doen. En zoals je hierboven gelezen hebt kunnen zelfs bepaalde invloeden van vorige generaties hier invloed op hebben. Maar er zijn ook omstandigheden waar je wél invloed op kunt hebben.

Er zijn omstandigheden waar je wel invloed op hebt

 

Voor mij betekent de familiaire aanleg dat ik goed moet opletten dat ik niet teveel overgewicht krijg, niet rook én op een goede manier met stress om ga.

Dit zijn omstandigheden die ik zelf in de hand heb. Met gezonde voeding, voldoende beweging en mindfulness probeer ik mijn risico op een hartziekte te beperken.

Conclusie:

De genen die je hebt meegekregen van je ouders bepalen je uiterlijk en je aanleg. Je uiterlijk ligt vast, maar je aanleg voor bepaalde ziekten of aandoeningen zijn beïnvloedbaar.

Wanneer je weet dat er bepaalde aandoeningen of ziektes in de familie voorkomen, wil dat niet zeggen dat jij dit ook zult krijgen.

Door te zorgen voor gezonde leefomstandigheden kun je hier invloed op uit oefenen.

Uiteraard is het geen garantie dat je niet ziek zult worden, maar je verkleint de kans hierop aanzienlijk.

Komen er bij jou in de familie ziektes voor zoals diabetes, hart-en vaatziekten of andere familiaire aandoeningen? En wil je weten hoe je je leefstijl hierop kunt aanpassen?

Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek (gratis) of direct voor een intakegesprek via onderstaande knop.

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Het zit nou eenmaal in de familie

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest