Gezond eten en genieten lijkt niet samen te gaan. Hoe komt het toch dat voor veel mensen‘genieten’ synoniem is voor ‘verwennen’ met ongezonde vulling, want voeding kun je het niet noemen.

“Tussen 2 afspraken door, ging ik even een boodschap doen bij Ikea, waar ik in de buurt was. Het was inmiddels ook lunchtijd, dus nam ik een kijkje in het restaurant. Benieuwd of er iets zou zijn wat ik kon eten. Niet dat ik me aan een dieet moet houden, maar ik hou niet van snacks en gefrituurde etenswaar.

Ik was dan ook blij verrast door de lekkere salades waaruit ik kon kiezen.

Terwijl ik mijn salade met gerookte zalm + kom met rauwkost zat te eten,
viel het me op dat toch zeker 90% van de mensen patat en een snack op hun bord hadden liggen.

Heel goed van Ikea dat ze gezonder eten aanbieden, maar waarom kiest de klant er dan tóch niet voor?

Toen ik dit op Facebook plaatste kreeg ik een golf van verontwaardigde  reacties over me heen : “het was een momentopname, die mensen waren een dagje uit, je mag toch wel genieten “ enzovoort.

Hoe komt het toch dat een dagje uit en genieten gelinkt worden aan ongezond eten?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat we gemiddeld 40 jaar chronisch ziek zijn!

Deze ziektes hebben niets meer te maken met slechte hygiëne, infecties, honger of dorst. Ze worden veroorzaakt door voeding: verkeerde voeding, te veel en te vaak. Dit in combinatie met het vele zitten en te weinig beweging is de oorzaak van de grote toename van chronische ziekten zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, obesitas en auto-immuunziektes.

Als er klachten ontstaan verwachten we dat de arts het oplost met onderzoeken en medicijnen, zonder zélf verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid.

En dat is toch best raar: iedereen wil een goede gezondheid hebben, maar tegelijkertijd blijft het idee bestaan dat je pas kunt ‘genieten’ als je jezelf kunt ‘verwennen’ met ongezonde vulling, want voeding kun je het niet noemen.

“Ik spuit wel Insuline, dan kan ik eten wat ik  wil”

 Laatst hoorde ik iemand zeggen ‘ik spuit wel Insuline, dan kan ik eten wat ik  wil’

Van zo’n uitspraak word ik gewoon verdrietig. Want op de lange duur zal deze persoon meer gezondheidsproblemen krijgen als gevolg van complicaties van de diabetes én de leefstijl.

Ik vraag me regelmatig af of je nog zo ‘geniet’ wanneer je op de been gehouden wordt met medicijnen en andere hulpmiddelen. Er zijn zoveel mensen die gebukt gaan onder chronische pijn, vermoeidheid of ernstige ziektes, waardoor ze beperkt worden in hun activiteiten.

Maar het kan toch in de familie zitten?

Inderdaad is er zoiets als familiaire aanleg, door bepaalde genen die je mee gekregen hebt.

In de afgelopen 10 jaar is steeds meer bekend geworden over de werking van de genen en is ontdekt dat je ‘foute’ genen aan of uit kunt zetten door je leefstijl. De wetenschap die dit bestudeerd en onderzoekt heet Epigenetica. In tegenstelling tot genetische aandoeningen, worden epigenetische aandoeningen niet veroorzaakt door mutaties in het DNA, maar door omgevingsfactoren zoals voeding, traumatische ervaringen, (prenatale) stress of door chemische stoffen. In een eerdere blog>> lees je daar meer over. 

Terug naar het ‘af en toe best mogen genieten’ met wat lekkers.

Als je dat al wilt doen met ongezonde voeding of tussendoortjes, wat is dan ‘af en toe’? Is dat één keer per jaar, per maand of wekelijks?

Hoe vaak is er een reden om iets extra of iets ongezonds te nemen, zoals koek, snoep of snacks? Een verjaardag, een dagje uit, na een dag hard werken, vakantie, visite en ga zo maar door.

Zoals mijn lieve moeder ooit eens zei: ik neem alleen wat bij de koffie als ik bezoek heb. En dat had ze dus bijna dagelijks.

Na dit lange verhaal is mijn vraag aan jou, lieve lezer: wat doe jij?

Neem jij verantwoordelijkheid voor jouw belangrijkste goed, je gezondheid?

Misschien heb je al ( chronische) lichamelijke klachten zoals of darmproblemen, gewrichtsklachten ( bv artrose ), pre-diabetes of diabetes type II.

Waarschijnlijk heb je te horen gekregen dat je hier mee moet leren leven en heb je medicijnen om de symptomen te onderdrukken. Maar dat hoeft niet!

Zelf heb ik jaren met chronische pijnklachten gelopen: hoofdpijn/migraine, spier-en gewrichtspijn, beginnende artrose. Allemaal niets aan te doen, Naproxen, Ibuprofen en Paracetamol moesten het draaglijk maken.

Nu ben ik al 3 jaar klachtenvrij! De pijnstillers cq ontstekingsremmers zijn al lang de deur uit. Migraine heb ik nooit meer en ook de andere pijnen zijn weg.

Je kunt zelf meer doen dan je denkt!

Wil jij je gezondheid in eigen hand nemen? Met aanpassing van je voeding, beweging en stressvermindering kun jij ook van je klachten af komen of zelfs je ziekte omkeren!

Ik help je graag daarbij! Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt.

 

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Over gezond eten en genieten; gaat dat samen?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 6 min
2

Pin It on Pinterest