Wanneer de pijnen precies ontstonden weet ik niet meer, maar het was ruim vóórdat ik 50 was.
Eigenlijk voelde ik overal in mijn lijf ik pijn en stijfheid.
Maar ook had ik pijn in mijn gewrichten, vooral in mijn handen en polsen.
Reuma was het niet, dus werd er gedacht in de richting van Fibromyalgie.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, met ernstige spierpijn en spierstijfheid.

Behalve die spierpijn kan er sprake zijn van o.a.

  • Extreme vermoeidheid
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijnen
  • Angsten
  • Depressies
  • Allergieën
  • Concentratie- en geheugenstoornissen
  • Temperatuursverhogingen
  • Darmklachten

Het is moeilijk om de diagnose ‘Fibromyalgie’ te stellen: er is geen bloedtest die uitwijst dat iemand fibromyalgie heeft en er worden geen afwijkingen aan de spieren en gewrichten gezien.

Daardoor ontstaat al snel het idee dat het  ‘tussen de oren zit’. Dit wordt nog eens versterkt doordat de klachten zich vaak voordoen na een periode van langdurige stress. Zoals na het overlijden van een dierbare, ontslag, een operatie of een virale infectie.

Meestal wordt de diagnose door een reumatoloog gesteld d.m.v. lichamelijk onderzoek, waarbij bepaalde, vastgestelde, drukpunten pijnlijk moeten zijn.

Nadat deze diagnose gesteld is kan de arts niets meer voor je doen en wordt je naar huis gestuurd met de mededeling ‘dat je er mee moet leren leven’

Wat kun je er aan doen?

Als je kijkt naar alle symptomen die bij de aandoening horen, blijken dat allemaal signalen te zijn dat er iets mis is met de serotonine huishouding.

En dat past ook bij het feit dat het syndroom vaak ontstaat na langdurige stress: hierdoor wordt de aanmaak van serotonine verstoord.

Serotonine is een neurotransmitter ( hersenhormoon) wat o.a. een rol heeft bij veel processen in het lichaam, zoals  geheugen, gedrag en stemming.

Daarnaast is serotonine belangrijk voor het slaapritme: uit serotonine wordt melatonine gemaakt wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Ook de darmfunctie wordt beïnvloed door serotonine: een tekort aan dit stofje kan bv obstipatie veroorzaken.

Stress én verkeerde voeding kunnen de aanmaak van serotonine verstoren met als gevolg veel lichamelijke en psychische klachten, zoals bij fibromyalgie.

Waarom hebben vooral vrouwen er last van?

Met name vrouwen hebben last van fibromyalgie, mannen maar zelden.

Zoals je eerder gelezen hebt is stress een grote factor in het ontwikkelen van fibromyalgie.

En laat de moderne vrouw daar nu veel last van hebben:

Vrouwen leggen de lat hoog voor zichzelf: ze willen carrière maken, er goed uitzien, de perfecte partner zijn en een goede moeder……

Dat is nogal wat en dat kan voor de nodige stress zorgen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat fibromyalgie een echte ‘vrouwen aandoening’ is.

Nu 10 jaar later, voel ik me fitter en vitaler dan in die tijd.
Door een andere leefstijl ben ik van alle pijnklachten af.
Met name de aanpassing van mijn voeding heeft hiervoor gezorgd.
Daarnaast heb ik geleerd anders met stress om te gaan, meer voor mezelf te kiezen, mijn grenzen te kennen én duidelijk te maken aan mijn omgeving.

Herken jij jezelf in dit verhaal?

En ben je op zoek naar verbetering van jouw pijn?

Met de juiste voeding en, met name in het begin, ondersteuning met de juiste supplementen zul je snel verbetering merken.

Naast het aanpassen van de voeding, is ook het omgaan c.q. verminderen van stress noodzakelijk. Pas dan kun je definitief afrekenen met de heftige symptomen van fibromyalgie.

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Fibromyalgie, moet je er mee leren leven?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 2 min
0

Pin It on Pinterest