Paleo, oervoeding, whole food, clean eating. Verschillende namen voor eenzelfde soort leefstijl. Een puur en bewuste leefstijl.

Er zitten wel wat kleine verschillen tussen de hierboven genoemde soorten.  Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: het gaat om pure en onbewerkte voeding.

De Puur en Bewuste leefstijl

In mijn praktijk adviseer ik mijn cliënten de Puur & Bewuste leefstijl aan te leren. Wat wordt daarmee bedoeld?

‘Puur’ staat voor puur eten: zoveel mogelijk onbewerkte, pure voeding.

‘Bewust’ staat eigenlijk voor twee verschillende ideeën:  bewuste keuzes maken in wát je eet en bewust zijn waaróm je eet.

Bewuste keuzes maken.

Het eerste punt, bewuste keuzes maken, gaat  gelijk op met ‘Puur’ eten: je bent je bewust van welke voeding je kiest.   Je kiest bewust voor gezonde, pure voeding om jezelf te voeden met de nodige voedingsstoffen. Hierdoor krijg je energie en word/ben je vitaal en gezond.

Het kan een hele uitdaging zijn om de juiste keuzes te maken.

Dit klinkt misschien eenvoudig. Toch kan het een hele uitdaging zijn om de juiste keuzes te maken. We worden overladen met gefabriceerde voeding. Pakjes, zakjes, blikken en potjes die vol zitten met allerlei toevoegingen zonder voedingswaarde. 

Bewust zijn

Het andere bewust zijn ligt op een ander vlak: waaróm eet je? Omdat je honger hebt, zul je misschien zeggen. Maar is dat wel zo? Ga eens bij jezelf na op welke momenten je eet en of je dan ook werkelijk ‘maag’ honger hebt.

Maag honger heb je als je maag leeg is en rammelt. Hoe vaak komt dat eigenlijk voor bij jou?

Waarom eet je?

Veel mensen eten vanwege andere redenen. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf: je komt thuis na een lange dag werken, je hebt het druk gehad en ploft neer op de bank en je vindt dat je wel ‘wat’ verdiend hebt. Dus trek je een zak chips open en eet die leeg…

Of je hebt iets meegemaakt waar je verdrietig van bent. Je wilt je niet verdrietig voelen en probeert dit gevoel te dempen met een grote stroopwafel….

Luisteren naar je lichaam..

De laatste jaren is ons geleerd dat we regelmatig moeten eten, liefst 6 x op een dag.

Hierdoor zijn we verleerd om naar ons lichaam te luisteren. Jouw lichaam geeft feilloos aan wanneer er weer brandstof nodig is: als je maag leeg is gaat hij rammelen en weet je dat het tijd is om te eten.

Vraag jezelf eerst af waarom je op dit moment wilt gaan eten

Probeer het eens een paar dagen.

Wanneer je iets wilt gaan eten, vraag  jezelf dan eerst af waaróm je nu, op dit moment wilt gaan eten.

Heb je echte maaghonger of heb je behoefte aan b.v rust of troost? Kijk dan naar wát je keuze is om te eten: is dit voeding of vulling? Vraag jezelf ook  af hoe je je zult voelen als je dit gegeten hebt: ben je dan voldaan, krijg je er energie van? Of voel je je schuldig, zwaar of loom?

Wanneer je na deze overwegingen besluit om te gaan eten, doe het dan met aandacht en in rust.

Geniet ervan, je hebt een bewuste keuze gemaakt!  

De kans is groot dat je door deze opmerkzaamheid anders gaat eten. Je krijgt meer contact met de signalen van je lichaam en van je werkelijke behoeften, waardoor je beter voor jezelf gaat zorgen!

(In een eerdere blog ben ik dieper ingegaan op dit onderwerp. Die kun je >> hier >>lezen)

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Een Puur en Bewuste Leefstijl, wat is dat?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 3 min
0

Pin It on Pinterest