Dansend door het leven…. wie wil dat niet?

Heb je er weleens over nagedacht hoe belangrijk het is dat je kunt bewegen? Door beweging kun je dansend door het leven, lopen,  sporten, fietsen of autorijden. Leven is bewegen, in de breedste zin van het woord. Voor veel mensen is bewegen helaas  pijnlijk geworden en zij worden beperkt in het bewegen door gewrichtsaandoeningen.

Leven is bewegen, in de breedste zin van het woord

Om goed te kunnen bewegen, en daarmee een goede kwaliteit van leven, zijn gezonde gewrichten van groot belang.

Wat kun je er aan doen om je gewrichten gezond te houden? En wat zijn de mogelijkheden als je gewrichten niet meer zo goed functioneren? En hoe zit het met je spieren? Daar ga ik je in een serie artikelen meer over vertellen. In deze eerste blog staan de gewrichten centraal: waar zijn ze voor, waardoor ontstaan er gewrichtsaandoeningen?

Gewrichten, waar zijn ze voor?

Gewrichten zijn de verbindingen tussen skeletdelen en zorgen voor stevigheid en flexibiliteit. Wanneer ze niet meer goed functioneren is de bewegingsruimte van de mens beperkt en bij ernstige aandoeningen is de impact op de kwaliteit van leven groot.

Hoe zit in een gewricht in elkaar? Globaal ziet de bouw van een gewricht er als volgt uit:

Kniegewricht.

  • Het gewrichtskapsel, banden en spieren zorgen voor stevigheid
  • Het kraakbeen beschermt tegen schokken en slijtage
  • Collageen ( in het kraakbeen) zorgt voor weerstand aan trekkracht en verticale belasting
  • Water zorgt o.a. voor elasticiteit

Er zijn allerlei factoren die de gezondheid van de gewrichten ( én de rest van het lichaam) bedreigen: chemische, fysieke en microbiologische invloeden.

Chemische factoren zijn bv roken, wat de kans op de ontwikkeling van reuma verhoogd. Maar ook te veel eten is een factor die de gezondheid van gewrichten bedreigd. Door te veel eten en verkeerde voeding ontstaan oxidatieve stress, laaggradige ontstekingen en verzuring, welke de gewrichten beschadigen.

Fysieke factoren worden meestal veroorzaakt door een verkeerd bewegingspatroon: teveel dezelfde bewegingen met de muis, fitnessapparatuur, te zware trainingen. Het zijn allemaal oorzaken van beschadiging van spieren en gewrichten.

Microbiologische factoren zijn bv ontstekingen die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of andere micro-organismen.

Oxidatieve stress, wat is dat?

Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. In het natuurlijke proces van onze stofwisseling ontstaan deze reactieve zuurstofverbindingen. Wanneer er sprake is  van oxidatieve stress komen er meer reactieve zuurstofverbindingen( vrije radicalen) vrij dan gebruikelijk. Dit veroorzaakt schade veroudering en schade aan organen en weefsels. Het lichaam heeft verdedigingsstoffen nodig tegen oxidatie: antioxidanten Dit zijn o.a. enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze antioxidanten moeten via de voeding opgenomen worden. En daar zit tegenwoordig het probleem: We eten steeds minder antioxidant rijke groenten, fruit, kruiden en vis met voedingstekorten tot gevolg. Hierdoor ontstaat oxidatieve stress.

Laaggradige ontstekingen

Bij een ‘gewone’ ontsteking ( of infectie) reageert het lichaam met een ontstekingsreactie: er ontstaat pijn, zwelling, warmte en/of roodheid. Hierdoor hebben bacteriën en parasieten minder kans om zich te ontwikkelen. Een prima bescherming dus tegen infecties van buitenaf.

Laaggradige ontstekingen zijn heel wat anders: ze zijn vaak chronisch en maken je juist ziek. De ontstekingsreactie wordt niet ‘uitgezet’. Hierdoor beschadigen de cellen en daardoor ook de weefsels. Ons immuunsysteem komt nu ook in actie, maar blijft aan het werk omdat de ontsteking chronisch is. Je immuunsysteem raakt op den duur overwerkt en er kan  zich uiteindelijk een auto-immuunziekte ontwikkelen, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Auto-immuunziektes van de gewrichten zijn o.a. reumatoïde artritis, artrose en vage pijnklachten. Stijve, gevoelige of pijnlijke gewrichten ( zonder dat er sprake is van reuma of artrose) zijn vaak een teken dat er sprake is van laaggradige ontstekingen.

Ook bij ziektes zoals hart- en vaatziekte, fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom, Alzheimer, Parkinson en diabetes type II spelen laaggradige ontstekingen een belangrijke rol.

Laaggradige ontstekingen maken je ziek!

Hoe ontstaan laaggradige ontstekingen?

Daar zijn verschillende oorzaken voor verkeerde voeding,( chronische) stress, teveel óf te weinig beweging, milieuvervuiling, eigenlijk alle omstandigheden waar we in deze tijd mee te maken hebben.

Een verstoord zuurbase- evenwicht.

Een juiste zuurgraad in ons lichaam is belangrijk voor ons lichaam. Bij verkeerde pH-waardes van lichaamsvloeistoffen of weefsels kunnen bepaalde enzymen niet actief worden. De spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier worden in de darm alleen geactiveerd bij een pH hoger dan 7. Als dit lager, dan worden de voedingsstoffen in de darm niet optimaal verteerd en kunnen ze niet komen waar ze nodig zijn, o.a. in de gewrichten. Bovendien kunnen de slecht verteerde resten weer ( laaggradige) ontstekingen veroorzaken, die dan ook weer effect hebben op de gewrichten.

Gelukkig is het lichaam zelf in staat om dit mechanisme te reguleren, door zuren uit te scheiden via de nieren en longen. Daarnaast heeft het zuurbuffers nodig zoals hemoglobine, albumine en bicarbonaat. Maar ook calcium en magnesium dragen bij als buffer.Wanneer het zuuroverschot in de voeding té hoog wordt en het niet meer lukt om de zuren uit te scheiden, gaat het reguleringsmechanisme dit compenseren met basische stoffen, bv uit de botten.

De beste verhouding in de voeding zou zijn 80% basisch en 20% zuur.

Overigens is zure voeding, zoals citrusvruchten, niet verzurend maar heeft juist een basisch effect op het lichaam.

Op internet zijn lijsten te vinden met alkalische en verzurende voedingsmiddelen, zoals hier. Veel van onze moderne voeding is sterk verzurend zoals junk food, deegwaren, brood, pasta’s, suiker, kunstmatige zoetstoffen en geneesmiddelen.

Veel eten van verzurende voeding leidt tot een metabole acidose: een verzuring van het totale lichaamssysteem. Deze verstoring zorgt ook voor ontstekingsgevoeligheid en een verminderde weerstand.

Jicht, osteoporose, artrose en reumatoïde artritis zijn o.a. ziekten die hiermee in verband worden gebracht.

Samenvatting

Onze moderne leefstijl met verkeerde voeding, stress, en teveel of weinig beweging veroorzaakt oxidatieve stress, laaggradige ontstekingen en verzuring. Deze verstoringen in ons lichaam zijn oorzaak van veel (welvaarts-) ziekten, waaronder gewrichtsaandoeningen.

In de volgende blog gaan we een aantal ziektebeelden van de gewrichten onder de loep nemen én de grootste boosdoener: de hedendaagse voeding.

Tot slot 

In de maand september is het het thema van de maand  ‘Bewegen’  Heb je vragen over dit onderwerp? Deel ze dan in een reactie onder dit artikel, op mijn Facebookpagina of via email welkom@puurenbewust.nl   Elke week zal ik een vraag uitkiezen en beantwoorden in een video. Dus laat het me weten als je vragen hebt!

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Dansend door het leven!

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest