“Als je maar gezond bent” …… dat wordt veel gezegd.
Gezondheid lijkt wel het belangrijkste in ons leven. Dat dit zo is heb ik afgelopen week aan den lijve ondervonden.

Door een vervelende infectie ben ik behoorlijk ziek geweest en kon niet veel meer dan me van bed naar bank verplaatsen.

Toen ik me na een week weer beter begon te voelen en weer zin kreeg om dingen te ondernemen, realiseerde ik me hóe belangrijk mijn gezondheid is!
Gelukkig was mijn ziekte tijdelijk, helaas zijn er heel veel mensen die chronisch ziek zijn: ruim vijf miljoen Nederlanders hebben een of meerdere chronische aandoeningen.
Zoveel mensen die beperkt worden in hun leven door een chronische ziekte!
Daar heb ik echt veel over nagedacht toen ik ziek in bed lag.

Van medicijnen wordt je niet altijd beter

Er zijn natuurlijk medicijnen waar je echt wel beter van wordt. In mijn geval was ik genoodzaakt om een antibioticum te slikken. Ik ben hier zeker geen voorstander van, maar in het geval van een ernstige aandoening zoals mijn infectie, of bij  bv een longontsteking, is het mooi dat het bestaat.

Maar laten we eerlijk zijn, bij veel chronische aandoeningen worden met de medicatie allleen de symptomen van zo’n aandoening behandeld maar  je wordt er niet beter van omdat de oorzaak niet aangepakt wordt. Bovendien hebben medicijnen bijna altijd vervelende bijwerkingen.

Gelukkig is er goed nieuws: je kunt zélf wat doen om weer gezond te worden. Ook bij chronische aandoeningen zoals diabetes type II, migraine of artrose.
Ik zie het in mijn praktijk. Cliënten die met  aanpassingen in hun voeding en bewegingspatroon snel verbetering van hun klachten zien.

Ook in de reguliere geneeskunde begint het door te dringen: Een klein, maar groeiend aantal huisartsen en wetenschappers laat zien dat het kan: geen pillen maar paprika. Ze zetten leefstijl in als medicijn in de curatieve zorg. Jazeker, groente en fruit, fietsen en wandelen of rustig ademhalen op recept.

Leefstijl als medicijn staat volop in de belangstelling

Dat is goed nieuws, maar helaas is het nog maar een kleine groep artsen die hiervoor open staat. Voorlopig ben je als patiënt nog aangewezen op alternatieve, complementair werkende artsen/therapeuten wanneer je écht beter wilt worden.

In mijn werk en omgeving zie ik dat het nog niet zo eenvoudig is om over te stappen op gezonde voeding.

Bij veel mensen bestaat verwarring en onzekerheid

Bij veel mensen bestaat verwarring en onzekerheid over wát nu wel of niet goed is. Er kan zelfs veel stress over ontstaan, wat nooit de bedoeling is. Stress is misschien nog wel slechter voor je dan verkeerde voeding….

Mijn overtuiging is dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn om de juiste keuzes te maken. Kijk naar hoe de natuur het bedoeld heeft.
Een eenvoudige regel is: Hoe dichter bij de oorsprong, hoe beter de voeding.
Bij een ei bijvoorbeeld, hoef je niet lang na te denken waar het vandaan komt. Bij een Snickers of Mars wordt dat wel wat moeilijker. Of vergelijk margarine eens met roomboter: de oorsprong van roomboter weet iedereen zonder nadenken. Die komt van de koe. Hoe zit dat met margarine???

Kijk hoe de natuur het bedoeld heeft

Natuurlijk zijn er veel factoren die onze voeding beïnvloeden, zoals pesticiden, watervervuiling e.d. En het is niet voor iedereen mogelijk om voor biologisch te kiezen. Dan nog is het altijd beter om te kiezen voor verse, onbewerkte groente, fruit en vlees of vis in plaats van kant-en-klare maaltijden, pakjes of zakjes.
Je doet je lijf en gezondheid daar een groot plezier mee. En probeer daar waar mogelijk voor biologisch te kiezen. Dan ben je al heel goed bezig!

Echte preventie

Wanneer je nog gezond bent en dit wilt blijven dan is het aan te raden om eens kritisch naar je leefstijl te kijken: wat en hoe eet je? Hoe staat het met jouw stressniveau en beweeg je voldoende? Valt er wat te verbeteren?
Neem dan de beslissing om er vandaag nog mee te beginnen! Dan ben je echt met preventie bezig. Lukt het niet alleen, dan is het verstandig om de hulp van een gezondheidscoach te zoeken.

Misschien hoor jij bij één van de vele Nederlanders met een chronische aandoening?

En denk je dat je er mee moet leren leven?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je zelf veel doen om dit om te keren.
Dat is niet altijd eenvoudig en het kan tijd nodig hebben, maar het is mogelijk.
Met op jouw situatie aangepaste voeding- en leefstijladviezen en eventuele ondersteuning met supplementen.
Daarvoor heb je coaching en begeleiding nodig en die krijg je (nog) niet bij de huisarts of specialist.

Ik ben hiervoor opgeleid in de orthomoleculaire geneeskunde, waarin voeding als medicijn ingezet wordt. Deze kennis combineer ik met mijn counseling- en coachingservaring. Je krijgt bij mij een complete aanpak op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering.

Zodat ook jij weer gezond en fit van je leven kunt genieten.

 

In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe je zélf je gezondheid kunt bevorderen met voeding en bewust leven. Ik heb me hierin verdiept door veel te lezen én een opleiding te volgen. Het is mijn missie om met deze kennis mensen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. hun gezondheid. Op die manier wil ik bijdragen aan betere leefomstandigheden voor iedereen. Dit doe ik met veel plezier in mijn praktijk, door begeleiding van mijn cliënten op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Zodat zij weer een gezond, fit en energiek leven krijgen. Zelf hou ik van koken en lekker én gezond eten. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn: in de tuin of wandelend en fietsend.

Als je maar gezond bent…. toch?

Door Rita Woudenberg Tijd om te lezen: 4 min
0

Pin It on Pinterest